Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vivica Jericek är en av dem som drabbats av de svåra översvämningarna i Slovenien. Foto: Reuters

Historiskt kraftiga skyfall skördar offer i Kina och Slovenien

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som ovädret Hans drar in över Sverige har flera länder runtom i världen drabbast av stora översvämningar.

Minst 14 personer har dött i de allvarligaste skyfallen i Kina sedan mätningarna startade för 140 år sedan. I Slovenien har tre personer dött, och skyfallen där beskrivs som en katastrof. Och i Alaskas huvudstad förstördes flera byggnader och flera personer evakuerades efter stora översvämningar.

Rekordkraftiga regn och vattenmassor har skördat offer på flera platser i världen under helgen. Kina har haft stora skyfall och Peking uppger att förra månadens naturkatastrofer förorsakat 147 dödsfall eller försvinnanden. Minst 14 personer har bekräftats döda  i Kinas nordöstra provins Jilin.

Skyfallen är de allvarligaste sedan mätningar påbörjades för 140 år sedan.

Slovenska skyfall för en halv miljard

Även i Slovenien talar man om historiskt allvarliga väderfenomen. Vikica Jericek är en av de som drabbats:

– Jag kan varken äta eller sova. Jag ler men det går runt i huvudet, säger hon. Starta klippet ovan för att se mer.

Under torsdagen och fredagen raserades vägar och broar av skyfall och översvämningar. Enligt landets premiärminister Robert Golob ska två tredjedelar av landets yta berörts. Minst tre personer har konstaterats döda som följde av skyfallen och kostnaden för katastrofen väntas överstiga en halv miljard euro.

Byggnader i Alaska förstörda

I Alaskas huvudstad Juneau blev det stora översvämningar efter att en glaciärdamm brustit, det uppger ABC News.  Flera personer ska ha fått evakuerats och byggnader blev förstörda i översvämningarna.

Barn döda i Georgien

Ett jordskred som orsakats av kraftigt regn och förvärrades av erosion i området skördade 17 dödsoffer i Georgien. Flera ska vara barn. Räddningsarbetet är inne på sin tredje dag och 18 personer saknas fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.