Mansor Ismail, 21, Mohamed Ali, 23, och Benjamin Owusu Afriyie, 26, får livstids fängelse. Foto: SVT

Dödspatrullens utpekade ledare Mohamed Ali, 23, får livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Dödspatrullens utpekade ledare Mohamed Ali, 23, och två gängmedlemmar döms till livstids fängelse för dubbelmordet i danska Herlev 2019. Två yngre åtalade får lindrigare straff. 

I går meddelade en dansk hovrätt att Dödspatrullens utpekade ledare Mohamed Ali, 23, och fyra andra svenska gängmedlemmar är skyldiga till dubbelmordet i Herlev 2019 och nu står det klart vilka straff de får.

Från försvarets sida fanns en förhoppning om att åtminstone de två yngre åtalade skulle få lägre straff än i höstas. Då dömdes de till 20 års fängelse, vilket är det längsta straffet som minderåriga dömts till i Danmark i modern tid. Nu står det klart att Østre Landsret, den danska motsvarigheten till hovrätten, sänker straffet till 16 år.

De andra tre, Benjamin Owusu Afriyie, 26, Mohamed Ali, 23, och Mansor Ismail, 21, döms till livstids fängelse. Precis som i höstas.

Erkänner ena mordet

En av de dömda är 23-åringen Mohamed Ali, utpekad ledare i Dödspatrullen. Han har erkänt för hovrätten att han tänt eld på flyktbilen efter morden, men förnekat att han varit på plats vid själva skjutningen.

Abraham Abdul-Kader

En annan är Abraham Abdul-Kader, som var 17-år vid mordet. Han har erkänt mord och vållande till annans död i Østre Landsret, men påstår att han agerat i nödvärn då han varit utsatt för hot. I hovrätten påstår han att det var en anledning till att han mördade en av de unga männen, något som rätten inte köper.

De dödade kopplas till det rivaliserande kriminella nätverket Shottaz och uppges ha lurats i en fälla. En måltavla överlevde.

En anhörig till det ena mordoffret är nöjd med domen och uttrycker tacksamhet mot det danska rättsväsendet och landets gänglagstiftning.

Det är första gången utländska medborgare döms enligt den danska gänglagstiftningen som ger dubbelt så långa straff om brottet kan kopplas till gänguppgörelser. De fem dömda har dock hela tiden hävdat att de inte är gängmedlemmar.

Bakgrund

De fem åtalade döms enligt en gänglagstiftning som gör det möjligt att döma till dubbelt så hårda straff om brottet sker som ett led i en gängkonflikt. I detta fall fanns fingeravtryck, mordvapen och omfattande dna-bevisning på kläder som lämnats i den flyktbil som antänts och övergetts efter morden. Men dörrarna till bilen hade stängts och lågorna slocknade.

Åklagaren hade också en mobilfilm från ett vittne som lyckades filma slutet av mordförloppet. I den identifierades flyktbilen och utifrån videon kunde de kläder som de fem i mordkommandot bar kopplas till plaggen som lämnats i flyktbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.