Dödssiffran har stigit i de pågående skogsbränderna i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran i samband med skogsbränderna i Turkiet steg på lördagen till sex personer. I fler länder runt Medelhavet rasar skog- och markbränder.

– Det luktar rök och kommer partiklar hela tiden, säger Veli Oktav, som befinner sig i Side.

Satellitbilder har visat hur rök från bränderna i Antalya och Mersin sträckt sig till Cypern, som ligger ungefär 150 kilometer bort, rapporterar Reuters.

Enligt landets jordbruksminister ska totalt 88 av de 98 bränder som brutit ut de senaste fyra dagarna vara under kontroll. Nya bränder bröt ut i södra Hatay provinsen där lågor slog mot befolkade områden, men är nu under kontroll, skriver AP.

Under lördagen omkom två turkiska brandmän i anslutning till insatsen mot en skogsbrand i närheten av turistorten Antalya, därmed steg antalet dödsoffer för bränderna på den turkiska sydkusten till sex personer.

Hotellgäster evakuerades

I staden Bodrum evakuerades under lördagen hotellgäster då en brand utbröt i turistorten, enligt turkiska medier.

UD uppger i ett mejl till SVT att de inte har några uppgifter om läget i Bodrum, men att det enligt deras uppgifter uppskattas befinna sig ett tusental svenskar i Turkiet, varav 400 i områdena Antalya/Alanya/Manavgat. Svenskar uppmanas följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar.

Veli Oktav är bosatt i Side, mellan Alanya och Antalya, sedan tolv år. Där han befinner sig pågår just nu eftersläckningsarbete.

– Det luktar rök och kommer partiklar hela tiden. Kommunen vattnar tomter och gräsytor, säger han till SVT Nyheter.

Han berättar att det sker en insamling av mat och kläder till behövande och han har själv hjälpt till att transportera mat och dryck.

Presidenten besökte området

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besökte det branddrabbade området Manavgat på lördagen.

Han sa bland annat att regeringen ska täcka kostnaderna för människor som drabbats av branden.

– Vi kan inte göra någonting förutom att be om guds nåd för de liv som vi har förlorat, men vi kan ersätta allt som brunnit, sa han.

Bränder på fler håll i Europa

Även i Sicilien fortsätter skogs- och markbränder att rasa. Via inlägg på Twitter meddelar brandbekämparna att 250 insatser har gjort på Sicilien under det senaste dygnet, av dem 50 i området kring Catania.

I Patras, Greklands tredje största stad, kämpade på lördagen omkring 145 brandmän och åtta brandflygplan mot en skogsbrand som förödde ett tiotal hem. Boende i flera byar runt staden har evakuerats, liksom turister i den närliggande kustorten Longós.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.