Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många saknas ännu efter översvämningar och jordskred i de östra delarna av Sydafrika. Räddningsarbetet fortsätter nu, och regnet väntas avta. Foto: Phil Magakoe/AFP

Dödssiffran stiger efter översvämningarna i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Över 440 människor har dött efter den senaste veckans översvämningar och jordskred i de östra delarna av Sydafrika. Militär sätts nu in för att hjälpa till i räddningsarbetet. De närmaste dagarna väntas regnet lätta.

Kraftiga skyfall har orsakat översvämningar och jordskred i de östra delarna av Sydafrika, framförallt i provinsen Kwazulu-Natal där mångmiljonstaden Durban är största stad. Minst 443 människor, däribland en räddningsarbetare, har dött. Över 60 personer saknas fortfarande, enligt myndigheter.

Sydafrikas försvarsmakt meddelade på måndagen att 10 000 soldater kommer att sättas in för att hjälpa till med räddningsarbetet, bland annat kommer man att transportera hjälpsändningar. Man kommer också att stötta med helikoptrar för räddnings- och spaningsuppdrag, enligt Reuters.

Rapporter om plundring

Hundratals socialarbetare har också skickats till området för att ta hand om traumatiserade överlevande, skriver TT, som också rapporterar att Sydafrikas regering har avsatt motsvarande 650 miljoner kronor i ett första krisstöd. 4 000 poliser ska ha satts in för att förstärka hjälpinsatserna, men också för att upprätthålla lag och ordning eftersom det har kommit rapporter om plundring, skriver The Guardian.

Ovädret har gjort att tusentals människor nu är hemlösa och många hushåll är utan ström. Vägar och annan infrastruktur har svepts iväg efter skyfallen.

Hjälpsändningar förbereds på en flygplats utanför Durban. Foto: Rajesh Jantilal/AFP

Regnet lättar

Regnet lättade något under söndagen och på måndagen väntas bara ett par millimeter regn i Durbanområdet. Från onsdag väntas åter uppehåll, enligt väderprognoser. 

Meteorologer har förklarat att det inte har varit ett tropiskt oväder, utan att det i stället handlar om ett vädersystem med den engelska benämningen cut-off low som kan ge kraftiga regn, hagel och kyligt väder. 

– Det är vanligt i Sydafrika, särskilt under höst- och vår, och kan vara olika starka, säger meteorologen Puseletso Mofokeng vid den sydafrikanska vädertjänsten till France 24.

I ett tal på långfredagen kallade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa översvämningarna för ”en katastrof av enorma proportioner”, skriver The Guardian. 

– Precis när vi trodde att vi tagit oss ur covidkrisen har vi en annan katastrof, en naturkatastrof som sänker sig över vårt land, sade Ramaphosa också. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Människor i Sydafrikanska Durban tvingas lämna sina hem på grund av de stora översvämningar som drabbat landet. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer