Minst 140 afghanska soldater dog och flera skadades i fredagens attack mot en militärbas i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan Foto: TT

Dödssiffran stiger efter talibanattack i Afghanistan – uppgifter om över 100 döda

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 afghanska soldater dog och flera skadades i fredagens attack mot en militärbas i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan, enligt Afghanistans försvarsdepartement.

Talibaner förklädda i afghanska arméuniformer attackerade basen i ett angrepp som varade i flera timmar, enligt Daulat Waziri, talesperson för Afghanistans försvarsdepartement. De tog sig in på området i två militärfordon sedan de uppgett för vakterna att de medförde sårade soldater och därför måste släppas igenom snabbt.

Hade just avslutat fredagsbönen

Inne på basen angrep de soldater som kom ut från fredagsbönen i moskén, säger Nasratullah Jamshidi, afghansk armétalesman. Över 100 militärer dödades.

LÄS MER: Försvarstolkar hotas till livet i Afghanistan

Alla angripare ska ha dödats eller tagits till fånga. Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid säger att rörelsens krigare utlöste en explosion, vilken tillät beväpnade självmordsbombare med vapen att tränga in på basen. ”Våra stridande har tillfogat den afghanska armén stora förluster”, sade han i ett uttalande.

Inga svenska soldater

På basen i Mazar-i-Sharif finns ett antal utländska soldater som ingår i den Natoledda styrkan som har till uppgift att utbilda afghanska soldater. Det finns inga uppgifter om att amerikanska eller andra utländska soldater ska ha berörts av angreppet.

LÄS MER: Svenska Caroline har jobbat på Mazar-i-Sharif

Försvarsmakten uppger för TT att inga svenska soldater finns på den angripna basen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.