Dödssiffran stiger i orkanen Irmas framfart

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har tio människor bekräftats döda sedan orkanen Irma dragit in över Karibien. På öarna Barbuda och Saint-Martin är nästan varje byggnad förstörd och omkring hälften av Barbudas invånare är hemlösa.

– Det är helt förödande, Barbuda ligger i ruiner, säger premiärministern Gaston Browne.

Dödstalet kommer helt säkert att stiga, uppger de ledande företrädare i övärlden som kunnat kontaktas. Hittills har minst tio dödsoffer rapporterats från fyra öar, uppger Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb: sex från Saint-Martin, två från Saint-Barthélemy, ett från Barbuda och ett från Barbados. Dödsoffret på Barbuda är en tvååring.

– Det här är inte den slutgiltiga dödssiffran. Det finns risk för ytterligare upptäckter, säger Eric Maire, talesperson för ögruppen Guadeloupe.

Stormen Irma

TV: Så här ser orkanen Irma ut från rymden

”Helt förödande”

Öarna Antigua och Barbuda har drabbats särskilt hårt. Den låglänta korallön Barbuda har blivit ”helt förstörd”. De flesta bostäder är skadade och flera av dem raserade, enligt premiärministern i området, Gaston Browne. Ön har omkring 1.800 invånare, varav 1.400 nu är hemlösa.

– Det är helt förödande, Barbuda ligger i ruiner, säger han.

Dödssiffran stiger i orkanen Irmas framfart. Samtidigt rapporteras 95 procent av den franska ön Saint-Martin vara förstörd. Foto: TT

LÄS MER: ”Som att stå bakom en jetmotor”

Återuppbyggnaden kan ta år

Vägar och telekommunikationer är raserade. Återuppbyggnaden kommer att ta månader – om inte år, säger Browne. Enligt lokala myndigheter på ön Saint Martin ska 95 procent av bebyggelsen på ön vara förstörd.

En miljon människor utan el

Under torsdagsmorgonen, svensk tid, drog orkanen in norr om Puerto Rico och cirka en och halv miljon människor är utan el och 50.000 människor saknar vatten, enligt myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet