Dödsskjutningen av Breonna Taylor – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylors namn har spridits över USA och världen i samband med att Black lives matter-rörelsen växt sig starkare. Idrottsmän, skådespelare och politiker har krävt upprättelse för Taylor, som sköts till döds av polis i sitt eget hem.

En polis har åtalats – men inte för skotten som träffade Taylor. Detta har hänt:

13 mars – skjutningen 

Breonna Taylor uppges ha legat och sovit i sitt hem när tre civilklädda poliser tog sig in i lägenheten kort efter midnatt den 13 mars i år.

Poliserna gick in i lägenheten med anledning av en narkotikautredning och använde sig av en omdebatterad husrannsakansorder som kallas “no knock”-warrant, vilken inte kräver att man varnar innan man går in. Dock hävdar poliserna själva att de knackade och gav sig tillkänna, något både Breonna Taylors familj och grannar menar inte stämmer.

Breonna Taylors pojkvän, en registrerad vapeninnehavare, har sagt i förhör att han trodde att det pågick ett inbrott i hemmet och att han därför avlossade ett skott mot männen i självförsvar. En av poliserna träffades i benet och de svarade med att öppna eld.

Pojkvännen misstänktes initialt för mordförsök, men anklagelserna lades ned i maj.

Träffades av sex skott

Enligt en rapport från FBI avfyrades totalt 32 kulor, skriver BBC. Sex kulor träffade Breonna Taylor, varav en var dödande. Pojkvännen skadades inte. Breonna Taylor, som också klev upp ur sängen i tumultet, dog på hallgolvet i sitt hem.

Inga droger hittades  

Anledningen till att en husrannsakansorder var utfärdad för Breonna Taylors adress var att man misstänkte att hennes expojkvän ingick i ett drognätverk och att han gömde narkotika i bostaden. Breonna Taylor var ostraffad och varken hon eller hennes dåvarande pojkvän hade en historia av narkotikabrott. Utredarna hittade heller inga droger eller stora summor kontanter i lägenheten.

Fel i polisrapport

Flera fel i den första polisrapporten om händelsen har uppdagats. Bland annat listades inledningsvis att Breonna Taylor inte hade några skador och polisen skrev att inget våld användes för att ta sig in i lägenheten. I själva verket användes en murbräcka för att få upp dörren, skriver CBS News

Efter skottlossningen ringde pojkvännen 911. I samtalet där han ber om hjälp hörs han säga: “Jag vet inte vad som händer, någon sparkade in dörren och sköt min flickvän”.  

Familjen får 12 miljoner dollar 

Breonna Taylors familj startade en rättsprocess mot staden Louisville. I september ingick de i en uppgörelse där de anhöriga fick 12 miljoner dollar, drygt 109 miljoner kronor, mot att de drog tillbaka sin stämning.  

Dessutom har staden lovat att genomföra ett antal reformer i syfte att minimera risken för dödsfall vid polisingripanden, skriver New York Times

I juni förbjöds också “no knock”-warrants i Louisville. 

En åtalas – men inte för dödliga skotten 

Två av poliserna har omplacerats och en avskedades i juni.

Den sistnämnda är också den enda som nu åtalas, men inte för skotten som dödade Breonna Taylor, utan för att ha utsatt hennes grannar för fara när han flera gånger avfyrade sitt vapen i blindo. Det slog en åtalsjury fast under onsdagen. Juryn menar att de övriga två poliserna hade rätt att besvara pojkvännens eld. 

Polisen som åtalades häktades också, men släpptes drygt trettio minuter senare mot borgen.  

Demonstrationer och upplopp 

Louisvilles gator fylldes efter beskedet snabbt av stora demonstrationer som på vissa håll urartade i upplopp. Två poliser sköts och skadades och över 45 personer greps. Även i andra amerikanska städer hölls protester mot åtalsbesluten.  

Stadens borgmästare har utfärdat ett utegångsförbud som fortsätter att gälla mellan klockan 21 och 06.30 även på torsdag och fredag och redan innan åtalsbeslutet offentliggjorts utlyste han undantagstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.