Dödsstraff i oroligt Burma

Publicerad

En domstol i Burma har dömt två män till döden för en våldtäkt och ett mord som utlöst oroligheter. De senaste veckorna har uppåt 50 personer dödats och lika många skadats.

De dömda männen har envecka på sig att överklaga domen. Enligt Amnesty International har, såvittkänt, ingen avrättats i Burma sedan 1988.

Delstaten Rakhine harskakats av upplopp, mordbränder och hämndattacker mellan buddhister som tillhörfolkgruppen rakhine och den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Oroligheter i Burma

Våldsamheterna ska habörjat med att en kvinna från rakhine-gruppen våldtogs och mördades. Detutlöste en spiral av hämndattacker.

Efter några dagarsstridigheter mellan buddhister och muslimer utlyste regeringenundantagstillstånd i Rakhine, skickade ut truppförstärkningar, infördeutegångsförbud och gjorde ett tv-sänt uttalande.

USA prisar denburmesiska statens respons vid oroligheterna i delstaten, rapporterarnyhetsbyrån Reuters. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi betonade i ettuttalande i London vikten av ett fungerande rättsväsende för en fortsattdemokratisering av Burma. Hon uttalade sig i Storbritannien där hon tidigarehar bott i 20 år i Oxford. Suu Kyi befinner sig på en rundresa i Europa, denförsta efter många år då hon inte kunnat lämna hemlandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burma

Mer i ämnet