Präster och sörjande på en begravning i småstaden Nembro den 7 mars. Då hade Italien 3 916 registrerade smittfall och 197 döda. Foto: Matteo Corner /EPA

Dödstal i Italien kan vara underskattade

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsoffer för coronapandemin i Italien kan vara många gånger högre än rapporterat. Det hävdar två italienska läkare som jämfört dödsstatistiken för årets första kvartal med siffrorna för tidigare år.

Det första exemplet gäller kommunen Nembro som har drygt 11 000 invånare och ligger några mil nordost om Milano. Ett normalår skulle 35 personer ha avlidit från årsskiftet till den 24 mars, men i år rör det sig om 158 dödsfall.

”Skillnaden är enorm och kan inte vara en enkel statistisk avvikelse”, skriver läkarna Claudio Candelli och Luca Foresti – numera verksamma som borgmästare och vd – i tidningen Corriere Della Sera.

Om hela skillnaden mellan normaldödligheten och årets dödlighet beror på Covid-19 rör det sig om 123 dödsfall. Det officiella dödstalet är dock bara 31, bara en fjärdedel av den överdödlighet som Candelli och Foresti beräknat.

Ännu större avvikelser

I tre andra kommuner är avvikelserna ännu större, skriver de: I Cernusco och Pesaro är överdödligheten 6,1 gånger så stor som det officiella antalet döda i Covid-19. I Bergamo är kvoten 10,4: 500 personer fler än normalt har avlidit, jämfört med 48 officiellt döda på grund av pandemin.

”Det är extremt rimligt att tänka sig att denna överdödlighet till stor del rör sig om äldre eller sköra personer som har dött hemma eller på institutioner, utan att läggas in på sjukhus och utan att testas för att undersöka om de har blivit infekterade med Covid-19.”

De båda läkarna för också ett resonemang om dödligheten i sjukdomen, som fortfarande är okänd eftersom det är ovisst hur många som smittats utan att bli testade för viruset.

En procents dödlighet

De kommer fram till att dödligheten bland de smittade i Nembro kan beräknas till 1 procent, givet antagandet att samtliga invånare smittats och att de 123 ”extra” dödsfallen beror på coronaviruset. Det är samma dödlighet som beräknats bland de smittade på kryssningsfartyget Diamond Princess, skriver de.

I så fall betyder det att 600 000 personer kan förväntas dö om alla italienare smittas, skriver Candelli och Foresti. De nämner dock inte betydelsen av om sjukvården kan hantera smittfalllen utan att överväldigas, vilket brukar nämnas som en viktig förklaring till den höga dödligheten i norra Italien.

Candelli är numera borgmästare i Nembro och Foresti är vd för ett privat sjukvårdsföretag.

Frågan om virusets dödlighet är hett omdebatterad och en viktig faktor i frågan om vilka strategier som ska användas för att motverka smittspridningen. Om väldigt många redan har smittats utan att märka det betyder det att dödligheten är liten, vilket skulle kunna motivera en mindre drastisk uppsättning åtgärder för att bekämpa pandemin.

På grund av den stora osäkerheten varierar bedömningarna mycket kraftigt. Världshälsoorganisationen WHO uppgav den 3 mars att 3,4 procent av alla som rapporterats smittade i världen hade avlidit, men den allmänna uppfattningen är att den siffran kommer att sjunka i takt med att man får en bättre bild av hur många som verkligen smittats.

John Ioannidis, professor i epidemiologi vid det ansedda Stanford-universitet i Kalifornien, skrev i mitten av mars att den verkliga dödligheten troligen ligger mellan 0,05 och 1 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet