Stefan Löfven skriver i ett uttalande att våldet mellan Israel och Hamas måste brytas omedelbart. Foto: Henrik Montgomery/TT, Menahem Kahana/AFP/TT

Här rasar ytterligare ett höghus i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en byggnad i centrala Gaza har kollapsat efter ytterligare en attack av israelisk militär på onsdagkvällen, rapporterar AP.

Över 50 personer har hittills dödats, huvudsakligen palestinier, i striderna mellan terrorstämplade Hamas och den israeliska militären.

Under eftermiddagen har FN:s säkerhetsråd kallat till möte med anledning av upptrappningen som man varnar kan leda till fullskaligt krig.

Hamas och den israeliska militären har fortsatt att växla raketattacker under det senaste dygnet.

Från Gaza har hundratals raketer avfyrats mot Tel Aviv och Beer Sheva och andra israeliska städer som hämnd för tisdagskvällens flyganfall i Gaza som fick ett höghus med bland annat kontor tillhörande Hamas att rasa.

Israel-Palestina 2021

Ännu ett höghus i centrala Gaza har nu kollapsat efter ytterligare en attack av israelisk militär på onsdagkvällen, rapporterar AP. Två av Hamas högsta underrättelsechefer har dödats, något Hamas har bekräftat.

Undantagstillstånd i israeliska Lod

I staden Lod, där judar och en arabisk minoritet lever sida vid sida, har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu utlyst undantagstillstånd. Under natten till onsdagen dödades en man och en flicka i staden, då bilen de satt i träffades av en raket avfyrad från Gaza, enligt israeliska polisen. Förstärkningar har skickats till området där sammandrabbningar pågått sedan i måndags.

Totalt har 53 palestinier dött, uppger palestinska hälsodepartementet. På den israeliska sidan har sex personer mist livet. Hundratals har skadats i oroligheterna.

Svenska politiker vill stoppa våldet

Statsminister Stefan Löfven kommenterar saken på Twitter och skriver att alla ansträngningar måste fokusera på att stoppa våldet:

”Våldet i Palestina/Israel är djupt oroande och måste brytas omedelbart. Nu krävs ett starkt och modigt ledarskap på båda sidor. Beklagar djupt att personer dödats och skadats. Jag känner starkt med de familjer som drabbats. Alla ansträngningar måste fokusera på att stoppa våldet.”

Vänsterpartiet kräver att regeringen kallar till sig den israeliska ambassadören, Ilan Ben-Dov.

– Läget är mycket allvarligt i Israel och Palestina just nu och det är bara under omvärldens tryck som Israel och dess militär kan minska på sin våldsanvändning, säger Håkan Svenneling, V:s utrikespolitiska talesperson till TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet