Foto: Ronald Verhoeven, SVT

ANALYS: ”Vietnam går framåt ekonomiskt men bakåt demokratiskt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Handelskriget mellan USA och Kina har skapat en öppning för Vietnam att ta plats på den ekonomiska världsscenen. Landets ekonomi växer rekordsnabbt liksom välståndet. Men kommunistpartiet behåller sitt järngrepp över befolkningen och begränsar deras frihet, skriver Ulrika Bersgten, SVT:s korrespondent i Asien.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

På bara tio år har gatubilden totalt förändrats i huvudstaden Hanoi. Nya lyxhotell skjuter upp lite överallt och fastighetspriserna stiger. Förr cyklade man i Vietnam, idag åker så gott som alla elmoped eller bil. Intensiteten i det kommersiella gatulivet vittnar om att affärerna går bra. Hela Vietnams ekonomi blomstrar.

Landet sällar sig nu till raden av asiatiska länder som har genomgått en stark ekonomisk utveckling och modernisering. Samtidigt sjunker Vietnam långt ner på listor gällande yttrandefrihet och demokratisk utveckling.

Ekonomi i spillor

När Vietnamkriget tog slut år 1975, efter 20 års strider, var landet ett av världens fattigaste länder med en infrastruktur i spillror. I mitten av 1980-talet bröt regimen med den socialistiska planekonomin och genomförde ekonomiska reformer, kallade Doi Moi, för att öka produktiviteten.

Jordbruket bedrivs idag som familjeföretag, om än på statligt ägd mark. Avregleringar har gjort det enklare för utländska företag att investera i landet och satsningar har gjorts på utbildning av arbetskraften.

Gynnas av handelskrig

Vietnam gått med i världshandelsorganisationen WTO, liksom i ASEAN, en samarbetsorganisation för länder i Sydostasien. Landet har också slutit en rad handelsavtal med bland annat USA och nyligen med EU.

Tack vare detta har landet gått från fattigdom till relativt välstånd och tillväxten är idag på 6-7 procent, i nivå med grannlandet Kina.

De senaste två åren har ekonomin fått en extra skjuts av handelskriget mellan Kina och USA. Fler och fler företag flyttar sin produktion hit, bland dessa svenska handsktillverkaren Hestra, som liksom en rad företag med omfattande export till USA drabbats hårt av de nyinförda handelstullarna. 

Järnhård kontroll

Samtidigt som Vietnams ekonomi växer är kontrollen av medborgarna stenhård. Det enväldiga kommunistpartiet tillåter inga andra politiska partier. Inte heller kritisk granskning. Journalistorganisationen ”Reporters Without Borders” rankar landet på plats 175 av 180 i sin pressfrihetsindex, i nivå med Nordkorea och Kina.

Både Amnesty International och Human Rights Watch rapporterar om att journalister blir misshandlade av polis och fängslade. Internet är också övervakat och myndigheter stänger ner misshagliga webbsidor.

Vietnam är alltså ytterligare ett exempel på ett asiatiskt som land går framåt ekonomiskt men bakåt demokratiskt; ytterligare ett fall som motsäger den gamla västerländska förhoppningen om att marknadsekonomiska reformer och materiellt välstånd automatiskt leder till medborgarnas ökade fri- och rättigheter i en parlamentarisk demokrati.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.