Att exportera till USA är betydligt enklare från Vietnam än vad det är från Kina, enligt Hestras vd Anton Magnusson. Foto: Ronald Verhoeven

Svenska företagens drag för att undkomma handelskriget: Flytta till Vietnam

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler företag överväger att flytta sin produktion från Kina till grannlandet Vietnam där villkoren för att handla med USA är helt annorlunda. Svenska Hestra är ett av dem.

Handsktillverkarna Hestras största marknad är USA. Men handelskriget mellan de två stormakterna har gjort det allt svårare att exportera från Kina till USA.

– Om vi ska exportera från Kina till USA i dag har vi 25 procent extra tull ovanpå de gamla tullarna. Från Vietnam till USA ligger det på en mer rimlig nivå, säger Anton Magnusson, vd på Hestra.

Ekvationen blev enkel och företaget har nu flyttat mer av sin produktion till Vietnam. Även ABB och Tetra pak är svenska företag som satsar på egen produktion i Vietnam just nu.

Vietnams ekonomi växer stadigt. Tillväxten ligger på mellan sex och sju procent per år. Anton Magnusson har märkt av ökningen under de år han bott där.

– Det går i raketfart. Man ser nya stadsdelar växa fram på ett år. Nya höghus och femstjärniga hotell bara ploppar upp. Det är häftigt att se en sån snabb utveckling i ett land, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.