Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
298 personer dog när passagerarplanet på väg från Nederländerna till Malaysia sköts ned i Ukraina 2014. Foto: AP/EPA/TT

Tre män döms för att ha skjutit ner flight MH17

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fyra män som har stått åtalade för att ha skjutit ned passagerarflygplanet MH17 över östra Ukraina 2014 döms för mord till livstid fängelse. En av de åtalade frikänns.

Nederländsk domstol dömer tre män, två ryssar och en ukrainare för ”mord och för att ha avsiktligt ha orsakat en flygplanskrasch” till livstids fängelse. De döms också till betala minst 16 miljoner euro till dödsoffrens familjer.

De två dömda ryssarna, Igor Girkin och Sergei Dubinsky, är före detta underrättelseofficerare och ukrainaren, Leonid Kharchenko, före detta separatistledare.

Underrättelseofficer frikänns

En fjärde man, Oleg Pulatov, också han ryss och underrättelseofficerare, frikänns.

Männen, vare sig de dömda eller den frikända, var inte på plats i rättssalen på den nederländska flygplatsen Schipol. De har inte heller infunnit sig någon gång under de två och ett halvt år långa rättegångsförhandlingarna.

Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter, håller för osannolikt att Girkin, Dubinsky och Kharchenko, som tros befinna sig i Ryssland, får avtjäna sina straff.

– Förväntningarna på att Ryssland på något sätt skulle agera mot de här personerna är oerhört låga. Det har inte Ryssland gjort i andra fall där man har sett att ryska statliga aktörer har begått brott utomlands, säger han.

”Avgörande att ansvariga ställs till svars”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver i ett Twitter-inlägg att domen är ”viktig”. Han betonar samtidigt att det är ”avgörande att ansvariga ställs till svars eftersom förekomsten av straffrihet leder till nya brott”.

Ryssland hävdar att domarna är politiskt motiverade. Ryska utrikesdepartementet anklagar domstolen för att vara satt under ”press utan tidigare motstycke” av nederländska politiker, åklagare och medier, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Sköts ned av rysk robot

Planet Malaysia Airlines Boeing 777 med flightnummer MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när den träffades av en robot av typen Buk avfyrad från ukrainskt territorium – för tillfället ockuperat av Ryssland.

Detonationen inträffade strax ovanför planet vänster om cockpit – vilket gjorde att planet bröts itu i luften. Domstolen har slagit fast att roboten var rysktillverkad.

Alla 298 ombord dog i kraschen, de flesta nederländska medborgare.

Se hela sändningen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.