Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta är Malaysia Airlines Flight 17 (MH17) Visa alla (3)
Visa alla (3)

Flight MH17-katastrofen: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

298 personer dog när flight MH17 havererade i östra Ukraina. Utredarna har slagit fast att en rysktillverkad Buk-robot bröt isär planet i luften. Nu pekar man dessutom på att roboten tillhört en specifik grupp inom den ryska militären.

Torsdag 17 juli 2014

  • Klockan 12.14 lyfter planet Malaysia Airlines Boeing 777 med flightnummer MH17 från Schiphol i Amsterdam med slutdestination Kuala Lumpur i Malaysia.
  • Klockan 16.15 befinner sig MH17 över östra Ukraina, fem mil från den ryska gränsen, när kontakten med planet bryts och det kraschar nära byn Hrabove i provinsen Donetsk. Alla 298 ombord dör i kraschen, varav många var holländare.

Dagarna efter olyckan:

  • Ryska separatister kontrollerar nedslagsplatsen och jagar bort inspektörer och observatörer. Vittnesuppgifter säger att en robot avfyrades mot planet, vilket stärks av underättelseuppgifter.
  • Ukarina inleder en haveriutredning. Först fem dagar efter olyckan överlämnas de ”svarta lådorna” till utredare i Donetsk.
  • Eftersom majoriteten av dödsoffren kom från Nederländerna ber man den nederländska haverikommissionen att ta över.

13 oktober 2015

  • Efter en 15 månader lång utredning slår haveriutredarna fast att en rysktillverkad stridsspets av typen 9N314M, avfyrad av en rysktillverkad Buk-robot, hade detonerat strax ovanför planet vänster om cockpit. Det gjorde att planet bröts itu i luften. Den svarta lådan visar att motorerna hade fungerat normalt, fram tills dess att registreringen av data plötsligt upphörde. Utredningen säger ingenting om vem som var ansvarig för att ha avfyrat roboten.

28 september 2016

  • Ett internationellt åklagarteam, med medlemmar från Australien, Belgien, Nederländerna, Malaysia och Ukraina, presenterar sin utredning som stödjer haveriutredningens slutsats att MH17 sköts ner med hjälp av en Buk-robot. Åklagarna säger sig ha bevis för att den transporterats från Ryssland genom Ukraina till den platsen den avfyrades ifrån.
  • Åklagarna vill inte namnge milisen som ska vara ansvarig för nedskjutningen, men uppger att de har identifierat hundra personer som är av intresse för utredningen.

24 maj 2018

  • Utredarna i det internationella åklagarteamet pekar ut den avfyrade roboten som tillhörandes en enskild rysk militär grupp: 53:e luftvärnsrobotsbrigaden som är baserade i Kursk. Ryssland avfärdar bestämt anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MH17 nedskjutet

Mer i ämnet