Människor undersöker vraket från planet MH17 i Ukraina i juli 2014. Foto: TT

Rysk militär pekas ut i MH17-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Det var en luftvärnsrobot tillhörande ryska militären som sköt ned passagerarplanet MH17, enligt internationella utredare. Ryssland avfärdar bestämt anklagelserna, i fallet där 298 människor miste livet.
– Vi kan inte acceptera vad de säger som den slutliga sanningen. Jag slår vad om att ni inte har sett några bevis, säger Kremls talesman.

När passagerarflygplanet MH17 för knappt fyra år sedan sköts ner ur himlen över östra Ukraina var det en tragedi som skakade Europa.

Inte bara för att alla 298 människor ombord miste livet i den förödande händelsen, utan också för att det inte var någon enkel olycka som orsakade kraschen. Det var en militär attack från det krigshärjade området.

Sedan dess har ett internationellt utredningsteam arbetat intensivt för att bringa klarhet i händelsen bland annat genom analys av videomaterial, och nu presenterar de sin detaljerade analys.

Utredarna pekar ut den avfyrade roboten som tillhörandes en enskild rysk militär grupp: 53:e luftvärnsrobotsbrigaden som är baserade i Kursk.

Alla ombord dog

– Alla fordon i en konvoj som transporterade roboten tillhörde de ryska väpnade styrkorna, säger Wilbert Paulissen från den nederländska polisen vid en presskonferens på torsdagen, enligt brittiska BBC.

Planet MH17 tillhörde Malaysia Airlines och var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur i Malaysia. Majoriteten av de döda var också nederländska medborgare, och därför har Nederländerna också tagit en ledande roll i den internationella utredningen. I teamet ingår även polis och andra från Australien, Malaysia och Ukraina.

I oktober 2015 sade nederländska myndigheter att det var en rysk-producerad Buk-robot som sköt ner planet, och året efter sade de internationella utredarna samma sak. Nu har alltså utredarna kommit fram till att roboten också tillhörde den ryska militären.

Ryssland avfärdar uppgifterna

Ryssland har å sin sida kategoriskt förnekat all inblandning i nedskjutandet av planet. Ryska statliga medier och de proryska separatister som med ryskt stöd krigar mot Ukrainas regering har försökt lansera en rad andra teorier för att förklara händelsen.

I en kommentar avfärdar ryska Kremls talesman, Dmitrij Peskov, de nya uppgifterna från utredarna.

– Vi kan inte acceptera vad de säger som den slutliga sanningen. Jag slår vad om att ni inte har sett några bevis, säger han till BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MH17 nedskjutet

Mer i ämnet