Nätgrävare spelar nyckelroll i MH17-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelser på hög officiell nivå riktas mot Ryssland efter att utredare pekat ut ett ryskt militärförband som innehavare av den robot som 2014 sköt ned planet MH17. Men uppgifterna avslöjades redan 2014 av grävargruppen Bellingcat, en återkommande nagel i ögat på Ryssland, som bidragit med uppgifter till utredningen.

En sak är säkert: när de internationella utredarna på torsdagen inte bara pekade ut den ryska militären, utan ett specifikt ryskt förband som innehavare av det luftvärnssystem som sköt ned flygplanet MH17 var det en tung anklagelse riktade mot en del av den ryska staten.

Vad det däremot inte var, var första gången anklagelsen lagts fram.

Redan 2014 rapporterade nämligen den brittisk-ryske journalisten Ignat ”Iggy” Ostanin om händelsen. Det i ett inlägg för organisationen Bellingcat, som med hjälp av nätverktyg och sociala medier gör undersökande rapportering om flera av världens konfliktzoner, inte minst kriget i östra Ukraina.

Avslöjaren: ”Otrolig” känsla

I sitt inlägg parar Ostanin samman bilder på ryska militärfordon och konvojer, och lyckas på så sätt peka ut Rysslands 53:e luftvärnsförband som sannolik ägare av den robot av Buk-modell som sköt ner flygplanet med 298 dödsoffer som följd.

Det är samma förband som de internationella utredarna (JIT) nu pekar ut.

– Det var verkligen otroligt att se avslöjanden, saker som jag upptäckte från min brors vardagsrum 2014, på en stor skärm sådär, säger Ostanin i telefon till SVT Nyheter.

– Det efter fyra år där folk inte tagit de här uppgifterna på allvar.

Pekar ut underrättelseofficer

Bellingcat självt presenterade på fredagen ytterligare nya uppgifter där en enskild rysk underrättelseofficer pekas ut som ansvarig. Det vid en presskonferens i Nederländerna som väckt stor internationell uppmärksamhet.

Rapporten från de internationella utredarna har lett till krav från bland annat Nederländerna och Australien att Ryssland tar ansvar för att passagerarplanet sköts ned. Ryssland å sin sida avfärdar helt att man haft någon inblandning i MH17:s krasch, och pekar i stället mot Ukrainas militär.

Nagel i ögat på Kreml

Från rysk sida har man också varit mycket kritisk till Bellingcat och inte minst gruppens grundare Eliot Higgins. Higgins avfärdar kritiken som svartmålning.

– Ryssland agerar genom att angripa kritiker, särskilt kritiker som presenterar bevis. Och eftersom Ryssland inte kan angripa bevisen så tvingas de försöka få avsändaren att verka opålitlig, säger han till SVT Nyheter.

– Om de erkänner att de skickade in den här Buk-roboten i Ukraina så betyder det att allt de sagt om Ukraina och hela konflikten är en lögn, säger han.

”Väldigt stolt”

Ignat ”Iggy” Ostanin har också blivit föremål för kritik efter sina avslöjanden, inte minst eftersom han själv är rysk medborgare. Att det skulle innebära några särskilda risker väljer han att inte tänka så mycket på, säger han.

Däremot kommer han att följa framtida rättsprocesser mot Ryssland som utredningarna kan leda till, och han säger sig också vara stolt över den del i historien han själv spelat.

– Ja, absolut. Det faktum att jag var den första personen som satt vid en skärm och så kopplingarna, säger han i telefon.

– Jag är väldigt, väldigt stolt över den roll jag spelade i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MH17 nedskjutet

Mer i ämnet