En prorysk separatist står på en vrakdel vid haveriplatsen i östra Ukraina. Foto: TT

Flight MH17: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

298 personer dog när flight MH17 havererade i östra Ukraina. Utredarna har slagit fast att en rysktillverkad Buk-missil bröt isär planet i luften. Västledare hävdar att vapnet avfyrats av proryska rebeller och att det smugglats in från Ryssland.

Malaysia Airlines Boeing 777-200ER-plan var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli, när det havererade i Donetsk i östra Ukarina. Alla de 298 personerna ombord omkom.

Vid tidpunkten pågick strider mellan regeringsstyrkor och proryska separatister i Donetsk nere på marken. Men planet flög strax ovanför den aktuella flygförbudszonen, som sträckte sig upp till 32.000 fot. 

Flight MH17

Vrakdelarna spreds över ett cirka 50 kvadratkilometer stort område, som kontrollerades av proryska separatister. Med anledning av konflikten lämnades offrens kvarlevor exponerade i sommarvärmen och det tog veckor innan vrakdelarna omhändertogs.

Rysktillverkad missil

Ukarina inledde en haveriutredning, men eftersom majoriteten av dödsoffren kom från Nederländerna bad man den nederländska haverikommissionen att ta över.

Efter en 15 månader lång utredning slog haveriutredarna fast att en rysktillverkad stridsspets av typen 9N314M, avfyrad av en rysktillverkad Buk-missil, hade detonerat strax ovanför planet vänster om cockpit. Det gjorde att planet bröts itu i luften. Den svarta lådan visade att motorerna hade fungerat normalt, fram tills dess att registreringen av data plötsligt upphörde.

Utredningen sade emellertid ingen om vem som var ansvarig för att ha avfyrat missilen.

Fraktats över gränsen

Både regeringen i Ukraina och flera västerländska ledare hävdar att missilen fraktats över den rysk-ukrainska gränsen, och avfyrats av ryskstödda rebeller från den rebellkontrollerade delen av Ukraina.

Uppgifterna tillbakavisas av rebellerna och Ryssland. Ryssland säger att inga missilsystem transporterats över den rysk-ukrainska gränsen, enligt nyhetsbyrån AP.

Det ryska företag som tillverkat missilen hävdar också att modellen inte längre används av ryska styrkor och att företagets egen utredning visar att vapnet avfyrats från rebellkontrollerat territorium.

Skärpte sanktionerna

Efter haveriet skärpte EU sina sanktioner mot Ryssland med anledning av konflikten i Ukraina.

I juli 2015 utnyttjade Ryssland sitt veto för att stoppa ett utkast till en resolution i FN:s säkerhetsråd om att inrätta en internationell domstol för att granska nedskjutningen.

I maj i år lämnade anhöriga till offren in en stämningsansökan till Europadomstolen, där man kräver Rysslands president Vladimir Putin och den ryska staten på cirka 2,7 miljarder kronor för nedskjutningen.

Ny utredning

Ett internationellt åklagarteam, med medlemmar från Australien, Belgien, Nederländerna, Malaysia och Ukraina, har nu utrett ärendet igen med syfte att samla bevis för att slå fast vem som är skyldig. De presenterade sin utredning på onsdagen.

I måndags offentliggjorde Ryssland vad som sägs vara radarbilder som visar att ingen missil avfyrad från rebellkontrollerat område skulle ha kunnat träffa planet.

Källa: BBC, The Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet