Domstolen i har beslutat att skjuta upp två domar gällande Myanmars avsatte ledare Aung San Suu Kyi. Foto: AP/TT

Domar mot Aung San Suu Kyi uppskjutna

Uppdaterad
Publicerad

Två av domarna mot  Aung San Suu Kyi skjuts upp, enligt Reuters.

Myanmars avsatta ledare avtjänar redan ett fängelsestraff, men flera åtalspunkter kvarstår och det totala straffet kan bli mycket långt.

En domstol i det av militären styrda Myanmar sköt på måndagen upp domar som den skulle avkunna rörande två åtalspunkter i rättegången mot den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi, enligt en källa med insyn i förhandlingarna.

Avgörandet väntas istället komma den 10 januari, rapporterar Reuters.

Bröt mot restriktioner

Rättegången mot 76-åriga Aung San Suu Kyi beskrivs av hennes anhängare som ett spel för gallerierna och ett sätt för militären att hålla landets avsatta ledare inlåst resten av livet.

Den 6 december dömdes hon till fyra års fängelse – men strafftiden reducerades senare samma dag till två år – för att ha brutit mot landets stränga covid-restriktioner. Bland anklagelserna som riktats mot henne finns bland annat olaglig import av walkie-talkies.

Anklagas för korruption och valfusk

Men flera andra åtalspunkter kvarstår och det sammanlagda straffet kan bli mycket långt.

Aung San Suu Kyi anklagas bland annat för korruption och valfusk. Hennes parti NLD vann överlägset i valet 2020, men militärjuntan hävdar valfusk trots att valet gick rätt till enligt internationella observatörer.

Tusentals döda

Läget i Myanmar har varit oroligt sedan kuppen den 1 februari. Efter att militären tagit makten från Aung San Suu Kyi har demonstranter och oppositionella slagits ned hårt.

Tusentals har dödats under protester, och flera oppositionsgrupper har förbjudits av militären, som kallar dem terrorister eller landsförrädare, skriver TT.

Aung San Suu Kyi

  • Aung Sang Suu Kyi, född 1945, personifierar den politiska oppositionen i militärstyrda Burma. Hon satt i husarrest 1989–1995 och 2000–2010. Hon är dotter till nationalhjälten Aung San, som mördades när hon var två år gammal.
  • I valet 1990, då det första på 30 år, vann hennes parti NLD en jordskredsseger. Men militärjuntan vägrade lämna ifrån sig makten och oppositionen förföljdes.
  • 1991 tilldelades hon Nobels fredspris för sin fredliga kamp för demokrati.
  • 2010 hölls åter val, som dock bojkottades av NLD. Året därefter började militären släppa ifrån sig en del av makten och i fyllnadsvalen 2012 valdes Suu Kyi in i parlamentet.
  • Valet 2015 betecknas som landets första demokratiska och resulterade i en klar seger för NLD. I valet 2020 vann NLD åter stort. Tre månader senare, i februari 2021, genomförde militären en statskupp och Aung San Suu Kyi och Win Myint, president sedan 2018, greps och sattes i husarrest.

Källor: AP, Ritzau, ne.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.