Domare och åklagare gripna i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk polis har gjort räder mot ett antal olika domstolar, däribland landets högsta appellationsdomstol, i sin jakt på anhängare till den religösa Gülenrörelsen som regeringen anser låg bakom kuppförsöket i juli. Med sig hade polisen arresteringsorder för sammanlagt 189 domare och åklagare, enligt statliga medier i Turkiet.

Över 32.000 personer i Turkiet har fängslats och omkring 100.000 offentliganställda, däribland högt uppsatta militärer, har stängts av för påstådda kopplingar till Gülenrörelsen sedan det misslyckade kuppförsöket.

Den storskaliga utrensningen har väckt kritik både från den turkiska oppositionen och från västländer allierade med Turkiet, som befarar att president Recep Tayyip Erdogan försöker utnyttja situationen för att stärka sin makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet