Genrebilder på manligt homosexuellt par. Hundratals män i Skottland står med i brottsregistret med anledning av de tidigare lagarna, uppskattar organisationen LGBT+. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Dömda homosexuella benådas i Skottland

Uppdaterad
Publicerad

Skotska män som dömts för ”homosexuella aktiviteter” benådas i dag automatiskt, enligt en ny lag som ska rätta till ett ”historiskt fel”.

Lagen omfattar alla som tidigare dömts för allt från sex till kyssar eller flirtande med andra av samma kön. Inget av det är olagligt i dag, och de som nu benådas kan ansöka om att få sina brottsregister rensade på uppgifterna.

Hundratals män i Skottland står med i brottsregistret med anledning av de tidigare lagarna, uppskattar organisationen LGBT+.

– En sån här dom kunde betyda slutet på din karriär, den kunde betyda att du förlorade dina vänner, den kunde betyda att du förlorade din familj, säger Tim Hopkins vid organisationen.

Blev lagligt 1980

Samkönat sex blev lagligt i Skottland 1980.

Försteminister Nicola Sturgeon gick 2017 ut med en offentlig ursäkt till alla som dömts med anledning av de tidigare lagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.