Medborgarlagen har utlöst stora protester i Indien. Högsta domstolen anser att den inte ska stoppas. Foto: AP/Altaf Qadri

Domstol behåller omstridd medborgarlag i Indien

Publicerad

Högsta domstolen i Indien har avslagit ett krav om att stoppa en ny lag som särbehandlar muslimer. Lagen är omstridd och har lett till stora protester.

Lagen gör det möjligt för flera miljoner migranter som kommit från grannländer till Indien före 2015 att bli indiska medborgare. Men muslimer omfattas inte av den nya lagen. Kritiker menar att den är diskriminerande och har vädjat till domstolen om att stoppa lagen som de anser saknar stöd i grundlagen.

Skydda minoriteter

Enligt premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska regering är lagens syfte att skydda minoriteter som hinduer, sikher och kristna i grannländerna Pakistan, Afghanistan och Bangladesh, som annars har muslimsk majoritet.

Stora protester

Tusentals människor har demonstrerat mot lagen, och på vissa platser i Delhi har förbud införts mot sammankomster med mer än fyra personer. Detta efter våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter under tisdagen då minst 21 personer – varav tolv poliser – skadades.

Protesterna i landet har växt efter det att polisen i söndags slog till mot statliga universitet i bland annat Delhi och att studenter vittnat om övervåld från polisens sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.