Foto: Adnan Adibi/TT

Över 100 studenter skadade i indiska protester mot migrantlag

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har nya protester mot en migrantlag i Indien ägt rum. Över 100 universitetsstudenter skadades på söndagen då polisen slog till mot demonstranter. Som en följd av händelsen har protesterna nu spridits till flera städer i landet.

Protesterna rör en ny lag som gör det möjligt för miljontals migranter från Afghanistan, Pakistan och Bangladesh som kommit till Indien illegalt före 1 januari 2015 att bli medborgare.

Lagen omfattar dock inte muslimer som kommit till landet under samma omständigheter, och FN har gått ut med att man anser att lagen är diskriminerande mot de troende.

Flera människorättsgrupper och ett muslimskt parti utmanar den nya lagen i Högsta domstolen, där de hävdar att lagen strider mot konstitutionen och Indiens sekulära traditioner.

Över 100 studenter skadade

Protesterna har ägt rum i norra och östra delarna av Indien och sex personer har dött, rapporterar BBC. Internet har stängts ned utegångsförbud gäller i vissa områden. Tågtrafiken har ställts in efter protester i delstaten Västbengalen, då aktivister satt eld på tåg och bussar.

Över 100 studenter har skadats efter att polisen slagit till mot demonstranter vid två universitet, i Indiens huvudstad Delhi och staden Aligarh. Polis ska ha använt batonger och tårgas mot studenterna vid sammandrabbningarna.

– Jag vet inte varför jag blev slagen. Jag protesterade inte ens. Jag var i universitetets bibliotek när polisen tog sig in på universitetsområdet, säger 26-årige Mohmmad Minhaj Uddin, student vid Jamia Millia Islamia (JMI) i Delhi, till al-Jazira.

Polisen i Delhi försvarar sitt agerande och säger att de var tvungna att ta till våld när demonstranterna började bränna bussar.

Indiens nya medborgarlag

11 december klubbade Indiens parlament igenom en lag som gör det möjligt för fler migranter från landets grannländer att bli indiska medborgare. Lagen ska granskas av Indiens högsta domstol.

Buddhister, kristna, hinduer, jainister, parser och sikher som flytt till Indien från Afghanistan, Bangladesh eller Pakistan före 2015 kommer att kunna få indiskt medborgarskap, men inte muslimer från samma länder.

Den indiska regeringen har argumenterat att dessa länder har muslimsk majoritet och att muslimer därför inte kan vara förföljda minoriteter där.

Andra utsatta grupper – som rohingyer från Myanmar, tamiler från Sri Lanka och tibetaner från Kina – omfattas inte heller.

Källa: Reuters, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.