Foto: TT

Domstol stoppar stopp mot transsexuella

Publicerad

En federal domstol i Washington stoppar president Donald Trumps planer på att neka transpersoner anställning i USA:s militär. Domaren Colleen Kollar-Kotelly skriver att transpersoner inom militären som har lämnat in en stämning för att stoppa planerna sannolikt skulle få rätt och att administrationen därför inte får införa restriktionen.

I augusti klargjorde Trump att militären ska ”återvända till den långvariga politiken och förfarandet inom militären från före juni 2016”. Det innebär ett stopp för nyanställning av öppet transsexuell personal.

Tog ärendet till domstol

Trumps utspel satte igång spekulationer om vad som ska hända med de tusentals transpersoner som redan tjänstgör inom militären.

Ett antal transpersoner som redan tjänstgör i militären tog ärendet till domstol i september och hävdade grundlagsskyddade rättigheter som grund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer