Fem militäranställda startar nu en rättsprocess mot Trumps direktiv att förbjuda transpersoner i armén. Foto: TT

Fem transpersoner i armén lämnar in stämning mot Trumps förbud

Publicerad

Fem transpersoner som arbetar inom USA:s armé inleder en rättsprocess mot Donald Trumps direktiv om att förbjuda transpersoner att tjäna i armén. De menar att direktivet – som skulle göra att de kan förlora sina jobb, bryter mot konstitutionen.

Det var i juli i år som president Donald Trump gick ut med beskedet – via Twitter i vanlig ordning – att han förbjuder transpersoner att tjäna i armén och för ett par dagar sedan skrev han under dokumentet som stoppar militären från att anställa transpersoner. Med det bröt han upp Obamas beslut från förra året som gjorde det möjligt för transpersoner att tjänstgöra i armén.

Riskerar att bli av med sina jobb

Fem av de uppskattningsvis mellan 2.500 och 7.000 transpersoner i aktiv tjänst inom amerikanska militären tar nu upp strid mot Trumps beslut, skriver CNN.

LÄS MER: Trump: Stopp för transpersoner i armén

De fem arméanställda, som är anonyma, har nu lämnat in en stämning mot direktivet. De säger alla att de sedan direktivet ändrades under Obamas tid har kunnat känna sig trygga och vågat informera sina överordnade om att de är transpersoner och genomgår en könsövergång. Nu kan de riskera att bli av med sina jobb.

”Förlorat trygghet”

”De har nu förlorat stabiliteten och tryggheten de hade i sina karriärer och förmåner. De har tjänat ärofyllt och framgångsrikt i militären sedan de kom ut som transpersoner och det faktum att de är transpersoner har inte haft någon skadlig effekt på deras förmåga att tjäna i armén och fullgöra sina uppgifter”, står det i stämningen.

LÄS MER: Inga transpersoner i vår armé

Anledningen till Trumps nya förbud är enligt honom de kostnader för behandling som transpersoner behöver. Dock har en utredning visat att de kostnaderna var försumbara i förhållande till militärens budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer