Foto: TT

Trump: Inga transpersoner i vår armé

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att transpersoner ska nekas tjänstgöring i den amerikanska armén. Det uppger Reuters. Förbudet för transpersoner att tjänstgöra hävdes så sent som 2016.

Det var under Barack Obamas andra mandatperiod som transpersoner för första gången tilläts tjänstgöra i USA:s militär.

Men nu, drygt ett år senare, ändras alltså reglerna igen. Trump själv kommenterar i vanlig ordning beslutet på sin Twitter.

– Efter konsultation med experter i militären har vi kommit fram till att transpersoner inte kommer accepteras eller tillåtas någon tjänstgöring i den amerikanska armén. Vår militär ska inte behöva tyngas ner av de enorma medicinska kostnader som transpersoners närvaro i det militära medför, säger presidenten.

LÄS MER: Expert: Nya sanktioner markering mot Trump

Tusentals transpersoner i armén

Enligt nyhetsbyrån AP finns det uppskattningsvis mellan 2.500 och 7.000 transpersoner i aktiv tjänst inom den amerikanska militären.

Om dessa personer nu kommer sparkas ut är oklart enligt AP. När amerikanska journalister ringde Pentagon vägrade presstalespersonen Jeff Davis uttala sig om Trumps tweets.

– Ring Vita huset, uppges Davis ha sagt.

Började tjänstgöra i militären 2016

Transpersoner kunde öppet börja tjänstgöra inom militären i juni 2016. Det hade då pågått en kampanj för att ändra Pentagons regler i flera år, driven av organisationer som Transgender American Veterans Association och American Military Partner Association.

Innan 2016 kunde personer bli ofrivilligt avlägsnade, avstängda eller nekade mönstring eller fortsättning inom militären bara för att de var transpersoner.

LÄS MER: Trump stoppar transpersoners rättigheter att välja toalett

Kostnaderna ”försumbara”

President Trump hävdar att de medicinska kostnaderna ligger bakom beslutet att återigen förbjuda transpersoner från att tjänstgöra.

Men faktum är att det i samband med regeländringarna gjordes en utredning kring merkostnaderna, som publicerades i New England Journal of Medicine. Utredningen kom fram till att kostnaderna var försumbara i förhållande till militärens totala budget.

”Sänder fel signaler”

Trumps regeländring får även kritik från den förre försvarsministern, demokraten Ashton Carter, som menar att presidentens planer sänder fel signaler, det skriver CNN. Carter tjänstgjorde under Barack Obama och satt på försvarsministerposten när militärens förbud mot transpersoner hävdes. 

Flera högt uppsatta politiker i USA kritiserar också presidenten. Den demokratiska kongressledamoten Nancy Pelosi kallade förslaget ”motbjudande och hatfullt”.

Den demokratiske senatorn Tammy Duckworth sa att alla som vill tjänstgöra ska få göra det oavsett kön, sexuell läggning eller ursprung. Duckworth är föredetta helikopterpilot och förlorade båda benen i Irak-kriget.

LÄS MER: Jamie bytte kön – får ändå jobba kvar i armén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer