Trump på ett politiskt möte i Texas i slutet av januari. Foto: Michael Wyke /EPA

Domstol: Trump måste vittna

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump kallas tillsammans med två av sina barn, att vittna i en bedrägeriutredning mot hans företag.

Trump kallar utredarna korrupta och säger att de ”gör allt i sin makt för att förstöra hans affärsverksamhet”.

En domare beslutade på torsdagen att USA:s expresident Donald Trump, liksom hans dotter Ivanka Trump och äldste son Donald Trump Jr, måste vittna i en pågående utredning om misstänkt bedrägeri i företagsgruppen Trump Organization.

Trump svarar i ett uttalande att utredningen, som han kallar för ”historiens värsta häxjakt”, är politiskt driven.

”Kom ihåg att jag inte kan få en rättvis prövning i New York på grund av hatet mot mig från domare och rättsväsendet. Det är inte möjligt.”

Trump har tidigare bestridit en kallelse till att vittna från delstaten New Yorks justitieminister Letitia James. Domslutet som på torsdagen klubbades av delstatsdomaren Arthur Engoron innebär att de tre måste inställa sig för vittnesmål under ed.

”En vendetta”

Beskedet föregicks av en två timmar lång förhandling där expresidentens advokater försökte blockera domslutet. En av dem, Alina Habba, anklagade bland annat justitieministern för att bedriva en ”vendetta mot Donald Trump och hans familj”.

-Om hon vill ha vittnesmål under ed från min klient så har han rätt till immunitet. Antingen får han immunitet för det han säger, eller så säger han ingenting alls, sade Ronald Fischetti, en annan av Trumps försvarare, under förhandlingen.

Letitia James anser sig ha bevis för att Trump Organization lämnat in falska värderingar på fastigheter för att kunna ta lån och tillskansa sig skattefördelar.

Beslutet väntas överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.