Donald Trump bekräftar att USA genomfört en cyberattack mot en rysk trollfabrik. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Donald Trump bekräftar cyberattack mot Ryssland

Publicerad

Donald Trump gav order om en cyberattack mot en rysk trollfabrik 2018, för att störa deras aktivitet under mellanårsvalet. Det säger den amerikanske presidenten till Washington Post.

Cyberattacken, som utfördes av försvarsdepartementets enhet för nätsäkerhet, har tidigare varit hemligstämplad och det är första gången USA bekräftar att den genomförts.

Donald Trump fick frågan av Washington post tidigare under veckan om han hade gett order om cyberattacken.

– Korrekt, svarade presidenten, enligt tidningen.

Skulle stoppa rysk kampanj

Attacken var riktad mot den ryska trollfabriken Internet Research Agency, som kopplas till en oligark som står president Vladimir Putin nära, skriver Washington post. Desinformationsbolaget var aktivt även under valet 2016, och publicerade då material på internet i ett försök att elda på konflikter.

Attacken mot den ryska trollfabriken påbörjades på valdagen och fortsatte sedan under flera dagar, med syftet att stoppa en kampanj som skulle sprida tvivel kring valresultatet.

Del av första kampanj

Attacken från amerikansk sida var en del av en första kampanj för att stoppa ryska försök att påverka amerikanska val.

Donald Trump har tidigare undvikit att bekräfta att sådana försök gjorts från ryskt håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.