USA:s president Donald Trump och hans fru Melania Trump uppvaktas av amerikanska trupper i Irak. Foto: Jonathan Ernst/TT

Donald Trump: ”Kommer inte flytta amerikanska trupper ur Irak”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har kritiserats för att han aldrig besökt de amerikanska trupperna i krigsdrabbade områden. Nu har han svarat på kritiken, och flugit till en amerikansk bas i Irak. Väl där passade han på att säga att han inte tänkt kalla hem några soldater från landet.

Donald Trump har tidigare kritiserats för att han inte besökt trupperna ute på fältet under de snart två år som han suttit som president. Dessutom väckte han nyligen starka reaktioner från flera politiska håll när han överraskande meddelade att USA kommer ta hem sina trupper från kriget i Syrien. Ett beslut som tros vara en starkt bidragande orsak till att försvarsministern Jim Mattis lämnade in sitt avgångsbrev före jul.

Kritik mot Trump kom även inifrån det egna republikanska partiet, där bland annat Floridasenatorn Marco Rubio skrev på twitter att beslutet kommer att skada USA och göra dess motståndare starkare.

Närvaro sedan 2014

Med dagens aktion besvarar han kritiken och väl på plats i Irak meddelade han att USA inte planerar att flytta några trupper från det krigsdrabbade landet. I Irak har USA haft militär närvaro sedan 2014. Innan dess hade man trupper i landet från invasionen 2003 till 2011.

Han står fast vid att trupperna i Syrien kommer att flyttas men att de militära resurserna i Irak kan användas i Syrien om det skulle behövas.

Första gången

Donald Trumps besök vid Al-Asad-basen i Irak är presidentens första i ett område där amerikanska trupper befinner sig, och ett sätt att tacka trupperna för deras arbete. Så sent som i oktober sade han dock att han inte tycker att den typen av besök är nödvändiga – ett uttalande han kritiserades för.

På väg tillbaka till USA kommer han även passa på att besöka den amerikanska Ramstein-basen i södra Tyskland.

Under sitt besök vid den amerikanska basen i Irak meddelade Trump även att det inte är brådskande att tillsätta en ny försvarsminister, och att den tillförordnade Patrick Shanahan kan komma att bli kvar en längre tid.

Oroligt på hemmaplan

När Donald Trump flög från USA lämnade han en orolig situation med en delvis nedstängd statsapparat. Det efter att kongressen inte kunnat enas om att förlänga budgeten.

I en kommentar till Reuters säger Trump att han inte kommer att vika sig angående säkerheten vid gränsen mot Mexiko, vilket är en av de viktigaste punkterna som kongressen inte lyckats enas om. Trump har vägrat förlänga budgeten fram till februari om den inte också betalar för en mur mot Mexiko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.