Foto: TT

Donald Trump: ”USA först betyder inte USA ensamt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades World economic forum, WEF, i Davos i Schweiz. USA:s president Donald Trump var på plats för att hålla tal. SVT Nyheter sände direkt.

Donald Trump inledde talet med att kungöra vilken ära det innebär att vara på plats bland alla världsledare. Därefter gick han direkt in på framgångarna på hemmaplan.

– Jag är här för att representera det amerikanska folkets intressen. USA hoppas på en rik värld där varje barn kan växa upp utan våld, fattigdom och rädsla.

”USA först betyder inte USA ensamt”

Trump talade sig varm om ekonomin på hemmaplan och menade att nu är rätt tillfälle att investera och verka i USA.

– Under det gångna året har vi gjort stora framsteg i USA – vi har lyft fram bortglömda grupper och hjälpt folk uppfylla den amerikanska drömmen. Efter år av ekonomisk stagnation upplever USA återigen stark ekonomisk tillväxt. Aktiemarknaden slår rekord efter rekord, vi har skapat 2,4 miljoner jobb och siffran går upp.

– Som president kommer jag alltid sätta USA först, precis som andra ledare bör sätta sina länder först. Men USA först betyder inte USA ensamt. När USA växer, växer världen. Amerikansk välfärd har skapat oräkneliga jobb runtom i världen, och strävan efter kreativitet och innovationer i USA har lett till viktiga upptäckter för att hjälpa folk att leva rikare och mycket mer hälsosamma liv.

”Ska återupprätta integriteten”

Trump fortsatte sin USA-fokuserade linje när ämnet gick över till handel.

– Vi kan inte ha fri handel om vissa länder utnyttjar systemet på andras bekostnad. Vi stödjer fri handel, men den måste vara rättvis och ömsesidig. Orättvis handel underminerar oss alla. USA kommer inte längre vända bort blicken från orättvis ekonomisk praxis, såsom massiva stölder av immaterialrätt, industriella subventioner och genomgripande statsledd ekonomisk planering.

– Dessa och andra rovdjursaktiga beteenden förvränger den globala marknaden och skadar företag och arbetare inte bara i USA men runtom i världen. Precis som vi ber ledare för andra länder att skydda sina intressen kommer jag alltid att skydda våra intressen, våra företag och våra arbetare. Vi ska återupprätta integriteten i vårt handelssystem.

Först sedan 2000

Talet präglades genomgående av hyllningar av det egna landet – Trump kallade bland annat USA:s universitet och arbetare för världens bästa. Han nämnde också de stora militära satsningar som nu sker i USA, och uppmanade andra världsledare att bidra till arbetet med att bekämpa jihadism, göra den koreanska halvön kärnvapenfri och förhindra att Iran får tillgång till kärnvapen.

Därtill nämnde Trump det amerikanska immigrationssystemet, som han kallar ”fast i det förflutna”, och vikten av att introducera ett meritbaserat system där de med störst möjlighet att försörja sig ges förtur.

Trump är den första sittande amerikanska presidenten som besöker Davos sedan Bill Clinton var där 2000.

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström fanns på plats, och Lars Moberg, före detta USA-korrespondent, var med i studion.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.