– Det finns inget politiskt behov av att behålla Kanada som en del av NAFTA-avtalet, twittrade president Trump under lördagen. Foto: Pablo Martinez Monsivais /AP/TT

Donald Trump öppnar för att lämna Kanada utanför ett nytt handelsavtal

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump har varnat Kanada att de kan komma att lämnas utanför ett nytt så kallat Nafta-avtal, om det inte är ”rättvist”.

– Det finns inget politiskt behov av att behålla Kanada som en del av Nafta-avtalet, twittrade president Trump under lördagen.

Nafta-avtalet är ett nordamerikanskt frihandelsavtal mellan USA, Kanada och Mexiko, som funnits i 24 år.

När avtalet infördes ökade handeln mellan de tre länderna kraftigt. Men många företag flyttade då sin tillverkning till Mexiko för att ta del av den billigare arbetskraften, något som Trump menar har minskat antalet amerikanska jobb.

Nu vill han förhandla fram ett nytt frihandelsavtal. Oavsett om Kanada går med på hans villkor eller inte.

Oklara omständigheter

Trump meddelade nyligen kongressen att han planerar att skriva under ett nytt handelsavtal med Mexiko för att ersätta NAFTA inom 90 dagar.

Men huruvida det är möjligt för Trump att ersätta Nafta med ett nytt avtal med bara Mexiko återstår att se. För att ändra avtalet måste kongressen rösta igenom det, något som experter tror kan bli svårt om Kanada riskerar att exkluderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.