Foto: TT / Twitter

Donald Trump retweetade brittisk högerextremist

Uppdaterad
Publicerad

Tre anti-muslimska filmer upplagda av Jayda Fransen, biträdande partiledare för det brittiska högerextrema partiet Britain First, har lagts ut på USA:s president Donald Trumps twitter-konto.

Ett av klippen visar vad som uppges vara en muslimsk pojke som slår ner en annan pojke på kryckor. Ett annat klipp visar vad som Jayda Fransen beskriver som en islamistisk mobb som knuffar en pojke från ett tak.

Klippen har lagts upp på Donald Trumps twitterkonto @realDonaldTrump utan kommentar från presidenten. Kontot har nära 44 miljoner följare på twitter.

Dömdes till böter

Partiet Britain First bildades 2011 av medlemmar från högerpartiet British National Party. Den biträdande partiledaren Jayda Fransen, 31, arresterades i London den 19 november misstänkt för att ha använt ”hotande, kränkande och förolämpande språk” i ett tal mot terrorism i augusti, skriver BBC.

Fransen dömdes tidigare i november till böter för att ha förolämpat en kvinna som bar hijab, enligt the Independent.

En av de filmer från högerextremisten Jayda Fransen som delades på Donald Trumps twitterkonto. Filmen visar vad som påstås vara en muslimsk pojke som slår ner en nederländsk pojke på kryckor. Foto: Twitter

Många britter upprörda

Trumps val att retweeta inlägg av Jayda Fransen upprör många britter, en av dem är Brendan Cox, make till den avlidna brittiska parlamentsledamoten Jo Cox som mördades av en högerextrem gärningsman 2016. Gärningsmannen ska ha skrikit ”Britain first!” när han knivhögg Jo Cox.

”Trump legitimerar extremhögern i sitt eget land och nu försöker han göra samma med vårt. Han sprider hat som får konsekvenser och presidenten borde skämmas”, skriver Brendan Cox på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.