Foto: TT

Donald Trump till jublande publik: Inga skärpta vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump lovar att inte skärpa USA:s vapenlagar.
– Era rättigheter är under belägring. Men de kommer aldrig, aldrig vara belägrade så länge jag är er president, sade han till en jublande publik på NRA:s årsmöte.

Det är andra året i rad som Trump talar på den mäktiga vapenlobbyorganisationen National Rifle Associations årsmöte (NRA).

Än en gång föreslog presidenten att lärare ska beväpnas och att säkerheten på skolorna ska skärpas för att hindra fler skolskjutningar som den i Parkland, Florida, där 17 människor sköts till döds i februari.

Avfärdade striktare vapenlagar

Trump avfärdar den opinion för striktare vapenlagar som har växt sig starkare efter skolskjutningen i Parkland.

– Våra hjärtan brister för varje amerikan som har lidit, sade Trump, som avfärdade begränsningar för civila som vill köpa halvautomatiska vapen.

Vicepresident Mike Pence, som talade före Trump, sade att det skrivs för mycket om sorgen efter masskjutningar och inte tillräckligt om ”goda människor” med vapen.

Båda talade om ”falska nyheter”, ”häxjakten” i ryssutredningen och hyllade den amerikanska flaggan.

Flera manifestationer mot vapen

Efter skolskjutningen i Parkland har flera manifestationer hållits med krav på hårdare vapenkontroll. I slutet av mars samlade studenter hundratusentals människor i Washington.

Kongressen har dock inte agerat och opinionsundersökningar visar att folkets starka åsikter börjar svalna med tiden, precis som efter tidigare masskjutningar.

Trump kritiserade på fredagen länder som Storbritannien och Frankrike, där vapenlagarna är tuffa. Han sade att attacker där hade kunnat förhindras om medborgare varit beväpnade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer