Foto: TT

Hundratusentals marscherar för striktare vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått fem veckor sedan skolskjutningen i Parkland, Florida, där 17 personer miste livet. I dag marscherar hundratusentals i Washington DC för striktare vapenlagar, tillsammans med 725 systerdemonstrationer runt om i landet – och flera runt om i världen.

Klockan 05.40 på fredagen lämnade 15-åriga Rachel Catania sitt hem i Parkland, Florida, för att ta sig till huvudstaden. För en och en halv månad sedan var hon en vanlig skolelev – nu är hon en aktivist.

– Jag brinner verkligen för att förändra vapenlagarna och göra USA tryggt, säger hon till SVT Nyheter.

– Min passion var starkare än min rädsla för att prata inför alla, säger hon inför lördagens marsch.

Tre primära budskap

Det finns tre primära budskap med lördagens marsch:

  • Att vissa halvautomatiska vapen ska förbjudas.
  • Att stora magasin och mängden ammunition som säljs ska begränsas.
  • Att reglerna för bakgrundskontroller blir hårdare och efterlevs i all typ av vapenförsäljning.

Men marschen väcker inte enbart sympati och stöd. NRA, vapenlobbyorganisationen som marschen i mångt och mycket riktar sig mot, har kritiserat engagemanget efter skolskjutningen.

– De vill ha fler restriktioner för laglydiga amerikaner, sa NRA-direktören Wayne LaPierre i slutet av februari.

Fler demonstrationer

Förutom marschen i Washington DC planeras 725 ”systermarscher” över hela USA, och ett flertal runt om i världen, bland annat i Stockholm och Paris.

Men det är helt klart marschen i huvudstaden som de flesta ögon riktas mot i dag. Drygt en halv miljon människor väntas marschera och ingen talare kommer att vara äldre än 18.

”Kommer att fortsätta kämpa”

Florence Jared, 17 år, är en annan överlevare som bestämt sig för att engagera sig. SVT Nyheter träffar henne på ett planeringsmöte inför resan till Washington DC.

– Det här försvinner inte. Vi kommer att fortsätta kämpa för saken tills vår generation har fått politisk makt och det här förändras, säger hon.

15-åriga Rachel Catania säger att hon vill se tillbaka på den här tiden och minnas förändring.

– Marjory Stoneman Douglas High School ska inte bli ihågkommen bara för massakern – utan som skolan som gjorde något åt saken. Det är jag jättestolt över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.