Både polis och demonstranter förbereder sig inför lördagens marsch. Foto: TT/montage

Polisen i Washington inför demonstrationen: ”Vi är redo”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fylls gatorna i Washington DC av demonstranter när ”March for our lives” går av stapeln. Arrangörerna väntar sig drygt 500 000 deltagare på plats i staden för att kräva striktare vapenlagar. Samtidigt finns en oro bland demonstranter för våldsamma motdemonstranter.

Demonstrationen ska gå längs med Pennsylvania Avenue och avslutas med talare framför kongressen. Säkerhetspådraget kommer att vara stort, med både polis och FBI närvarande. Extra åtgärder vidtas inte minst med anledning av att många av deltagarna kommer att vara minderåriga, säger stadens borgmästare Muriel E. Bowser till Washington Post.

– Samtidigt som de unga männen och kvinnorna från Parkland har förberett sig för lördagen, har vi förberett oss för att hålla dem säkra, säger hon.

Oro för sammandrabbningar

Runt om i världen kommer liknande demonstrationer att hållas. Men på flera håll i USA kommer även motdemonstrationer som vill försvara de rådande vapenlagarna att äga rum.

I Arizona väntas över 20 000 människor delta i demonstrationen för striktare vapenlagar, men det finns en oro för sammandrabbningar – och beväpnade motdemonstranter, skriver ABC News.

”De kommer till en av de säkraste städerna”

Och trots att det inte finns några officiella planer på motdemonstrationer i Washington DC räknar myndigheterna med att motdemonstranter kommer att dyka upp. Flera av de unga aktivisterna som arrangerar lördagens marsch har mottagit hot om våldsamheter sedan de började prata offentligt.

– Jag vill försäkra dem att de kommer till en av de säkraste städerna i landet. Vi är redo, säger polischef Peter Newsham.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.