USA:s president Donald Trump säger att han förväntar sig att ett förbud mot ”bump stocks” läggs fram ”mycket snart”. Foto: TT

Trump öppnar för striktare vapenlagar i USA

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har undertecknat en promemoria för att justitieministern ska ta fram hur ett förbud mot så kallade bump stocks kan se ut.

Modifikationen som kallas”bump stock” fästs på ett vapen för att göra det helautomatiskt. ”Bump stocks” användes av vid skjutningen i Las Vegas i oktober förra året då minst 58 människor dödades.

Beskedet om presidentens beslut kom under en ceremoni i Vita huset då Donald Trump delade ut medaljer till blåljuspersonal. Han sade att han förväntade sig att förbudet skulle läggas fram ”mycket snart”.

Skolskjutningen i Florida

Översyn redan igång

Efter Las Vegas-skjutningen öppnade till och med den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA) för en genomgång av ”bump stocks”.

USA:s justitiedepartement har sedan i december arbetat med att se över huruvida dessa ”bump stocks” redan bör anses vara olagliga beroende på en tolkning av nuvarande lagstiftning som förbjuder helauotmatiska vapen.

Departementet meddelar i ett uttalande under tisdagen att man nu påskyndar den processen och att man ”förstår att detta prioriteras av presidenten och agerar snabbt för att driva den lagstiftande processen framåt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet