18-åriga Marylene Dinliana håller en skylt som säger ”Stop Spilling Our Blood” under en anti vapen-demonstration i Fort Lauderdale, Florida under lördagen. Foto: TT

Florida-elever ska protestera i Washington

Uppdaterad
Publicerad

Elever som överlevde veckans masskjutning i på ett gymnasium i Florida kommer att genomföra en marsch i Washington för att protestera mot landets vapenlagar.

”Marschen för våra liv” kommer att äga rum den 24 mars och planen är att få lagstiftarna i den amerikanska huvudstaden att ”skämmas” över lagarna som gör att vapen är så lätt tillgängliga.

Den grupp elever som dragit i gång planerna på demonstrationen säger till ABC News att de vill se till att Floridaskjutningen blir en vändpunkt i den amerikanska vapendebatten.

Skolskjutningen i Florida

”Med oss eller mot oss”

– Mitt budskap till makthavarna är: Ni är antingen med oss eller mot oss. Vi förlorar våra liv medan de vuxna larvar sig, säger high school-eleven Cameron Kasky som är en av initiativtagarna till marschen i en intervju med CNN.

Bakom marschen står även 18-åriga Emma Gonzales som i lördags fick uppmärksamhet på social medier världen över efter att hon hållit ett kraftfullt tal mot president Donald Trump och det mångmiljonstöd han tog emot av den amerikanska vapenlobbyn under sin presidentvalskampanj.

Det var i onsdags som en tidigare elev sköt ihjäl 17 människor på gymnasieskolan i Florida. Offren dödades med ett halvautomatiskt vapen som han införskaffat på laglig väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet