Trump: ”En plats för fruktansvärt våld, hat och ondska”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump höll under torsdagen ett tal till nationen från Vita huset, med anledning av gårdagens skolskjutning i Florida. Han lovade besöka Parkland och uttryckte sitt stöd för offrens familjer.

– Hela vårt land ber, med ett enda tungt hjärta, för offren och deras familj. Vi är här för er, vad än ni behöver, vad vi än kan göra för att lätta er smärta. Vi är alla en enda amerikansk familj, och ert lidande är också vår börda. Inget barn och ingen lärare ska någonsin vara i fara i en amerikansk skola, sade Donald Trump i sitt tal.

– De som togs från oss i går hade framför sig ett liv fyllt av under, skönhet och obegränsad potential. Alla hade en familj för vilken de betydde hela världen. I dag sörjer vi alla dem som miste sina liv, fortsatte han.

”Jag ska hela er”

Trump tackade också ordningsmakten och utryckningspersonalen för deras insatser. Han uttryckte sina planer på att besöka Parkland för att träffa familjer och lokala myndigheter, men uppgav inte när.

– Jag ska hela er. Ni är aldrig ensamma, och det kommer ni aldrig att vara, sade Trump, och uttryckte administrationens planer:

– Vi ska samarbeta med statliga och lokala ledare för att tackla den svåra frågan om mental hälsa.

Deltog i vit makt-aktiviteter

Tidigare under torsdagseftermiddagen höll FBI, sheriffen i Broward County och Floridas guvernör Rick Scott en presskonferens.

FBI-agenten Robert Lasky uppger under presskonferensen att FBI undersökt ett hot på YouTube om skolskjutning förra året, som kan kopplas till 19-åringen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även Rick Scott talade, likt Trump, om behovet av att säkerställa att individer med mentala problem inte får tillgång till vapen, enligt AP.

FBI-agent Gordon Johnson talar vid en presskonferens. Foto: TT

Minst 17 dödsoffer

Minst 17 personer dog i gårdagens skolskjutning på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida. Tillståndet är fortfarande kritiskt för tre av de skadade, enligt läkare i Broward County.

Donald Trump har på Twitter uttryckt sitt medlidande med offren för skjutningen, och även kommenterat 19-åringens bakgrund.

”Så många tecken på att Florida-skytten var mentalt störd, till och med relegerad från skolan för dåligt och labilt beteende. Grannar och klasskamrater visste att han var ett stort problem. Man måste alltid anmäla dessa fall till myndigheterna, om och om igen!” twittrade han vid 13-tiden på torsdagen, svensk tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet