Elever på Marjory Stoneman Douglas High School evakueras. Foto: TT

Klasskamrater om misstänkte skytten i Florida: Han hade vapenintresse

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åriga man som greps i samband med skolskjutningen i Florida var en före detta elev på skolan som hade stängts av på grund av ”disciplinära skäl”. Enligt elever på skolan pratade han mycket om vapen, knivar och jakt.

Den misstänkte gärningsmannen, som dödade 17 personer, beskrivs av elever på skolan som en ”ensamvarg” som alltid hade problem.

– Allt han pratade om var vapen, knivar och jakt, säger den förre klasskamraten Joshua Charo, till Miami Herald.

Skolskjutningen i Florida

Flera andra elever på skolan bekräftar att gärningsmannen hade ett intresse för vapen. I klassrummet ska han enligt lärare ha varit tystlåten.

– Jag hade aldrig några problem med honom, säger matematikläraren Jim Gard, som hade den misstänkta skytten som elev 2016, till CNN.

”Fick inte ha på sig ryggsäck på området”

Enligt Jim Gard ska ett mejl ha cirkulerat i skolan där lärare varnades för att 19-åringen hade hotat studenter.

– Förra året fick vi höra om att han inte fick ha på sig en ryggsäck på skolområdet, säger han till Miami Herald.  

Samtidigt uppger andra företrädare för skolan att det inte fanns några varningstecken inför skolskjutningen.

Innehåll på sociala konton ”väldigt oroande”

Enligt polisens utredare ska gärningsmannen ha satt igång skolans brandlarm för att kunna skjuta fler människor som tog sig ut ur byggnaden. Enligt polisen använde han ett halvautomatiskt vapen, och bar på många magasin med ammunition. Den 19-åriga mannen bar också på en gasmask under skjutningen och kan ha burit med sig rökbomber.

Just nu undersöker utredare den misstänkte gärningsmannens sociala medier-konton. Innehållet där ska enligt sheriffen Scott Israel vara ”väldigt, väldigt oroande”.

Det finns ännu inga uppgifter om vilket motivet till dådet skulle vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet