En ung Hamza bin Ladin (till höger) håller i vad som tros vara en bit av vraket av en helikopter. Arkivbild. Foto: AP/TT, al-Jazira via AP/TT

Donald Trump: Usama bin Ladins son är död

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump uppger att Usama bin Ladins son, en tronarvinge inom al-Qaida, har dödats i en räd mot terrorister. Uppgifterna har cirkulerat sedan i slutet av juli men har ännu inte bekräftats av al-Qaida själva.

Det är i ett pressmeddelande från Vita Huset som Donald Trump bekräftar att Hamza bin Ladin har dödats i en militär operation som ska ha ägt rum i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan.

”Förlusten av Hamza bin Ladin berövar inte bara al-Qaida ett viktigt ledarskap, och den symboliska kopplingen till hans far, utan undergräver också viktiga operativa verksamheter inom gruppen”.

”Extremt ovanligt”

Redan i den 31 juli rapporterades det att Hamza bin Ladin skulle ha dödats. Detta efter att CNN publicerat uppgifterna, som ska ha kommit från en myndighetskälla. Al-Qaida har däremot inte bekräftat att Hamza bin Ladin har dödats.

– Om Hamza bin Ladin verkligen har varit död i månader borde al-Qaida ha släppt någon form av griftetal vid den här tidpunkten. Det faktum att de inte har gjort det är extremt ovanligt, givet hans status i gruppen, säger Paul Cruickshank, terrorismanalytiker på CNN, till den egna sajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.