Trump är den första amerikanska presidenten som inte velat lämna ut sina skattedeklarationer. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Donald Trumps skattedeklaration ska offentliggöras

Uppdaterad
Publicerad

Ett utskott i USA:s representanthus har röstat för att offentliggöra en rapport om den tidigare presidenten Donald Trumps skattedeklarationer. Tillsammans med rapporten kommer delar av själva deklarationerna även att släppas.

Rapporten kan ge en mer fullständig inblick i Trumps personliga och affärsmässiga ekonomi, möjligen avslöja hur mycket han har betalat i skatt, vilka inkomster han har fått från utländska verksamheter och om hans förmögenhet är så stor som han har påstått.

Trump vägrade

Utskottet har sedan 2019 begärt att få se den dåvarande presidentens inkomstdeklarationer.

Så länge Trump var president vägrade justitiedepartementet att begära ut handlingarna men förra året beordrade det nya styret i Washington skattemyndigheten IRS att lämna över uppgifterna. Trump vände sig då till domstol för att försöka hålla deklarationerna hemliga men förlorade i flera instanser och i november beslutade Högsta domstolen att finansdepartementet skulle släppa deklarationerna. Kongressutskottet fick då sex års skattedeklarationer för Trump och några av hans företag.

Trump var den första presidenten på 40 år som inte offentliggjorde sina skattedeklarationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.