Dorian slog rekordhårt mot Bahamas

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran fortsätter att växa på Bahamas efter orkanen Dorian. Samtidigt visar nu siffrorna att det inte bara var det kraftigaste ovädret som drabbat önationen i modern tid – utan att även vindstyrkan och regnmängderna legat på rekordhöga nivåer.

– Under bara några dagar fick Bahamas 600 mm regn. Som jämförelse är det ungefär lika mycket som stora delar av Sverige får på ett år, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Minst 20 personer dog under orkanen Dorian på Bahamas. Och ännu fler dödsfall väntas rapporteras in i takt med att hjälparbetet fortsätter, säger önationens hälsominister Duane Sands till Washington Post.

Samtidigt har hela bostadsområden utraderats under de 40 timmar orkanen slog mot önationen.

– Jag har förlorat allting. Jag har förlorat mitt barns kläder. Vi har ingenstans att vara, ingenstans att leva. Allting är borta, säger George Bolter, vars hus helt förstördes av orkanen, enligt Reuters.

Premiärministern beskriver det som en av de största kriserna i landets historia.

Rekordvindar

Att Dorian lämnade förödelse efter sig är inte så konstigt om man tittar på den data som nu finns att tillgå.

När orkanen drog in över land med sitt center över Bahamasön Great Abaco uppmättes vindstyrkor på 82 meter per sekund. Därmed tangerar den det tidigare rekordet från 1935 då orkanen Labor Day drog in över Florida. Det bekräftar National Hurricane Center i ett mejl till SVT.

Bara en orkan i Atlanten har haft starkare vindar. Det var Allen som 1980 uppmätte vindar på 85 meter per sekund, men då över havet. När Allen nådde land hade de försvagats till 51 meter per sekund.

Mer regn än under Katrina

Under de dagar Dorian passerade Bahamas visar satellitdata från Nasa att nederbörden uppgick till 600 mm.

– Det är lättare att förstå mängden om man tänker att det är 600 liter vatten på varje kvadratmeter, säger Tora Tomasdottir.

Bahamas har drabbats av mer regn bara vid ett tidigare tillfälle, år 2007 då det regnade över 700 mm enligt National Hurricane Center.

Men Dorian slår flera andra väderkatastrofer som orsakat stor översvämning, som orkanen Katrina år 2005 då det som mest regnade 300 mm, och superstormen Sandy år 2012 som gav 180 mm.

Uppgraderas igen – och närmar sig USA

Efter att orkanen lämnat Bahamas har den rört sig norrut längs Floridas östkust. Florida klarade sig undan de värsta vindstyrkorna. Men samtidigt som orkanen nu sakta rör sig mot land i South Carolina har den återigen tilltagit i styrka.

Efter att ha nedgraderats till en tvåa på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan steg den till en trea tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid. Det innebär vindar på 50 meter i sekunden – och orkancentrat NHC varnar för ”livshotande stormsvall och farliga vindar” i flera delstater längs USA:s östkust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.