I Venezuela blir situationen allt mer spänd. SVT:s latinamerikakorrespondent Tigran Feiler analyserar läget. Foto: SVT/TT/Fernando Llano

Dramatisk utveckling i Venezuela – allt eller inget står på spel

Uppdaterad
Publicerad

Läget i Venezuela blir allt mer spänt sedan oppositionen och dess ledare Juan Guaidó börjat kraftsamla i ett slutgiltigt försök att tvinga bort sittande presidenten Nicolás Maduro. En avgörande faktor är vilken sida militären kommer att välja förklarar SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Feiler beskriver händelseutvecklingen i Venezuela som mycket dramatisk. Tisdagen började med att oppositionsledaren Juan Guaidó höll ett tal till nationen.

– I den videon som lades ut var han omgärdad av soldater och uppmanade resten av militären att ansluta sig, säger han.

Krisen i Venezuela

Maktkamp mellan ledare

Det anspända läget handlar om en maktkamp mellan parlamentets ordförande Juan Guaidó och sittande presidenten Nicolas Maduro. Guaidó ser sig själv som landets legitima ledare och har fått stort stöd från delar av det internationella samfundet, framförallt USA, och många länder i Latinamerika och Europa.

– Det vi ser nu är att kraftmätningen går in i en ny fas. Men det är svårt att få en exakt uppfattning om vad som händer. Venezuela är ett land med ständiga strömavbrott och kommunikationsmöjligheterna är begränsade.

Rör det sig om ett kuppförsök?

– Regeringen säger att det är ett försök till en USA-stödd militärkupp, vilket oppositionen avfärdar.

Militären har nyckelroll

Hur agerar militären?

– Jag har sett bilder på att vissa soldater knyter en blå tygremsa runt armen för att visa att man har tagit oppositionens parti. Men än så länge finns det inga bevis på att militärer högre upp i hierarkin bytt sida.

Varför sätter Guaidó hårt mot hårt nu?

– Han satsar på allt eller inget. Oppositionen har tidigare visat att man inte klarar av att hålla uppe trycket under lång tid. Jag tror att man ser det som ett försök till en sista stöt innan situationen rinner ut i sanden, tiden talar till Maduros fördel. Inom oppositionen har det vuxit fram en frustration över att Guaidó talar om slutet för Maduro men så händer ingenting.

Flera potentiella scenarion

Tigran Feiler menar att om oppositionen skulle lyckas med att få med sig militärledningen kommer Maduro att falla eller tvingas förhandla. Skulle däremot oppositionen misslyckas med detta kan Maduro känna sig tvungen att arresterar Guaidó.

– Men då riskerar han att Guaidó får ett ännu större internationellt engagemang runt sig. USA och Trumpadministrationen stöder Guaidó, och har sagt att rör regeringen honom då kommer man att ta det till nästa steg, vilket kan tolkas som en militärintervention, säger Feiler.

Vad kommer att fälla avgörandet?

– Militärledningens ställningstagande, sedan vad som händer på gatorna. Guaidó har uppmanat folk att gå ut och visa sitt missnöje med Maduro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet