Venezuela säger sig bekämpa kupp

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas regering uppger att den håller på att konfrontera en liten grupp ”militära förrädare” som försöker driva igenom en kupp. Det efter att oppositionsledaren Juan Guaidó manat till militärt uppror, i en video där han omges av soldater. På tisdagskvällen utbryter våldsamheter i Caracas, där ett militärfordon ska kört in i demonstranter.

Regeringens besked kommer från informationsminister Jorge Rodriguez, i ett inlägg på Twitter. Det följer videon där Juan Guaidó i ett tre minuter långt uttalande säger att soldater som ger sig ut på gatorna agerar i försvar av landets grundlag.

– Tiden är kommen, säger Guaidó.

Krisen i Venezuela

– De nationella styrkorna har fattat rätt beslut och de räknar nu med att få stöd från den venezuelanska befolkningen.

Kommer inför protest

Videon rapporteras vara inspelad på en flygvapenbas i Caracas på tisdagsmorgonen. Guaidó framträder omgiven av soldater och tillsammans med oppositionspolitikern Leopoldo Lopez som fritagits ur sin husarrest i vilken han suttit sedan 2017.

Den kommer en dag innan en planerad demonstration mot regeringen.

Tillbakavisas av regimen

Juan Guaidó utropade sig själv till interimspresident i januari och har sedan dess drivit en kampanj för att få bort den sittande presidenten Nicolás Maduro. Oppositionsledaren har fått stöd från flera länder, men Nicolás Maduro har vägrat lämna makten trots protester.

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino säger enligt Reuters att läget är normalt, att militären fortsatt står på president Maduros sida och att de kommer att stanna kvar i sina förläggningar.

”Vi ger aldrig upp för förrädare”, avslutar ministern sitt inlägg på Twitter.

Våldsamt med stenkastning

På tisdagseftermiddagen, svensk tid, sa den sittande presidenten Nicolás Maduro att han talat med militära ledare som ”visat honom fullständig lojalitet”, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men på tisdagskvällen, svensk tid, utbröt våldsamheter i Caracas. Demonstranter som vill avsätta Maduro kastade sten på militärfordon. Enligt bilder från nyhetsbyrån Reuters ska ett militärfordon från nationalgardet även ha kört in i demonstranter. Samtidigt ska de ha utbrutit mindre skottlossning på flera platser.

Enligt CNN så har två personer skottskador och minst 43 har skadats av gummikulor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet