Drönarbilder visar förödelsen i hamnstaden Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt ansatta hamnstaden Mariupol har varit ett strategiskt mål i den ryska offensiven. Sjukhus, bostäder och köpcentrum har attackerats. På fredagen bekräftade både Ryssland och Ukraina att strider nu pågår i stadens centrum. 

– Det finns ingen stadskärna kvar. Det finns inte en enda liten bit mark utan tecken på krig, säger stadens borgmästare Vadim Bojtjenko till BBC.

Ukrainas försvarsdepartement uppger att ryska styrkor ”förstört 90 procent av Mariupol”. Nya drönarbilder filmade under fredagen bekräftar att stora delar av staden är i ruiner.

”Det finns ingen el, gas eller värme i staden” skriver Ukrainas försvarsdepartement på Facebook. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj menar att rysk beskjutning förhindrar etablerandet av effektiva humanitära korridorer från Mariupol.

Se drönarbilder från den sönderbombade staden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.