Foto: SVT/TT

Drönare nedskjuten över Israel

Publicerad

Israelisk militär har skjutit ned en drönare ovanför landets södra kustremsa. Nedskjutningen är det första i sitt slag och kan tyda på att Hamas besitter en mer avancerad vapenarsenal än vad man tidigare förmodat.

Drönaren, som enligt israeliska källor ska ha avfyrats från Gaza, sköts ned nära staden Ashod, och är den första i sitt slag som skjutits ned av israeliska militärstyrkor under den pågående konflikten i området, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

Enligt tidningen, som citerar rapporter från nyhetsbyrån Reuters, ska Hamas ha tagit på sig ansvaret för drönarattacken och även meddelat att man skickat ett antal beväpnade obemannade stridsplan djupt in i Israel i syfte att utföra ”specialuppdrag mot den zionistiska terrorn”.

Enligt Reuters skulle uttalandet, om det bekräftas, kunna tyda på att Hamas besitter en mer avancerad vapenarsenal än vad som tidigare förmodats.

”Hemliga vapen”

Enligt SVT:s Marie Nordstrand, som befinner sig vid gränsen i Gaza, har Hamas länge avviserat att man haft tillgång till ”hemliga vapen”.

– Hamas militanta gren har varnat för att man har hemliga vapen. Efter tidigare misslyckade raketbeskjutnig har man sagt att de bara var en liten del av dessa och att det skulle komma mer. Och nu kom drönarna.

Enligt Marie Nordstrand är det ännu okänt hur Hamas fått tillgång till vapnen, och frågan är nu hur organisationen reagerar efter att dagens drönarattack misslyckats.

– Hamas var extremt stolta över det här, det var något av en PR-kupp. Men frågan är om de nu tappar ansiktet när det inte har fungerat.

Enligt SVT:s reporter befinner sig nu ett stort antal israeliska militärfordon vid gränsen mot Gaza, och de senaste rapporterna gör gällande att över 40.000 israeliska reservister har kallats in inför en möjlig markinvasion.

Hebron hårt drabbad

Israel utsattes även av raketbeskjutning från Libanon under morgonen. Attacken var den tredje från libanesiskt territorium sedan i fredags, och bemöttes av israelisk beskjutining, uppger The Guardian.

Samtidigt rapporteras en 21-årig palestinier ha dödats i staden Hebron på Västbanken efter sammandrabbningar mellan israeliska styrkor och demonstranter som samlats för att protestera mot den pågående konflikten i Gaza.

Staden är en av de städer som drabbats hårdast av Israels anfall av Västbanken efter att tre israeliska tonåringar kidnappats och sedan hittats mördade i området i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet