Flygplatsen Gatwick utanför London har stängts ned efter att flera drönare setts över området de senaste dagarna. Foto: TT

Drönare stängde Gatwicks flygplats – öppnar tidigast fredag morgon

Uppdaterad
Publicerad

Flygplatsen Gatwick utanför London har stängts ned efter att flera drönare setts över området de senaste dagarna. Den kommer inte att öppna före fredag morgon, rapporterar BBC.

Flygplatsen stängdes redan sent på onsdagen, efter att två drönare sågs över flygfältet. Alla plan till och från platsen har ställts in eller omdirigerats.

Gatwick öppnades en stund i natt, klockan 3 brittisk tid, men kort därefter fick man syn på ännu en drönare och flygplatsen fick åter stänga. Även under torsdagen kom flera rapporter om drönare över flygplatsen.

Polisen uppger för BBC att det är svårt att lokalisera den/de som kör drönarna trots att många poliser söker efter dem.

– Varje gång vi tror att vi närmar oss den/de som styr dem så försvinner drönarna, men när vi planerar att öppna flygplatsen så dyker de upp igen, säger Justin Burtenshaw, polischef i Sussex och Surrey, till BBC.

Militären bistår polisen

Militären har nu satt upp ”specialutrustning” vid flygplatsen för att bistå polisen, säger en talesperson för det brittiska justitiedepartementet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt BBC är över 10 000 passagerare fast på Gatwick.  Personal har kallats in för att hjälpa till med att ge mat och information. Över 700 flyg har ställts in.

Tolv flyg till Sverige har ställts in

Enligt Swedavia har åtta plan till Arlanda ställts in på grund av drönarna, samt två till Landvetter och två till Åre/Östersund.

Plan som skulle ha landat på Gatwick får istället ändra slutdestination till andra flygplatser i London, Cardiff, Liverpool, men även andra europeiska städer som Stockholm, Paris och Amsterdam, enligt Sky News.

Enligt polisen som nyhetskanalen pratat med är det någon som flugit drönare med flit över flygfältet, men av säkerhetsskäl vill man inte skjuta ned dem. Det ska handla om minst en ”industriell drönare”, men man tror inte att det handlar om terror.

Brittisk lag förbjuder drönare inom en kilometer från flygplatser. Brott mot lagen kan straffas med upp till fem år i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.