• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i arkivet på en tillbakablick på Drottning Elizabeths sju decennier på tronen. Foto: SVT/TT/AP

Drottning Elizabeth – en länge älskad regent

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Elizabeth II är den regent som suttit längst tid någonsin vid den brittiska tronen. Under sin tid som statschef såg hon 15 premiärministrar komma och gå. Hon blev 96 år gammal.

Elizabeth Alexandra Mary föds i London 1926. Hennes pappa är prins Albert, hertig av York och hennes mamma är hertiginnan av York. Hon och lillasystern Margaret undervisas i hemmet.

När hennes farbror Edvard väljer att abdikera från tronen blir Elizabeths pappa kung George VI och Elizabeth själv blir kronarvinge.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Prinsessan träffar sin blivande man prins Philip för första gången i mitten av 1930-talet. De gifter sig 1947 och får sitt första barn, Charles, ett år senare. Lillasystern Anne kommer mindre än två år senare. Sedan går det tio år innan Andrew föds 1960 och lille Edward 1964.

1953. Elizabeth, precis krönt till drottning. Foto: TT

Kröns till drottning 1953

Pappa George VI dör i februari 1952, efter att ha varit sjuk i lungcancer en längre tid. Ett år senare kröns Elizabeth till drottning i Westminster Abbey.

Äldste sonen Charles blir formellt tronarvinge och prins av Wales 1969. När han gifter sig med Diana tretton år senare följs bröllopet av 700 miljoner tv-tittare.

1981. Diana, Charles, Elizabeth och Philip vinkar från balkongen efter Diana och Charles bröllop. Foto: TT

Myntar ”Annus Horribilis”

Parets skilsmässan 1992 är däremot en plump i protokollet, och när Elizabeths andre son Andrew och dottern Anne också skiljer sig framstår de kungliga inte längre som särskilt kungliga.

Samma år drabbas drottningens favoritslott, Windsor, av en omfattande brand. 40-årsjubileet som regent är ingen glädjefest och 1992 går till historien som ”Annus Horribilis” ett fruktansvärt år.

– 1992 är inte ett år som jag ska se tillbaka på med odelad glädje, sade hon i sitt berömda tal.

1987. Prinsessan Diana och drottning Elizabeth.

Historiska hyllningar

Prinsessan Dianas dödskrasch i Paris fem år senare skakar det brittiska kungahuset. Diana ses som en folklig kvinna som mobbades ut ur kungahuset av Elizabeths kyliga familj. Drottningen tvingas agera och hyllar Diana i ett tal.

Statsbesöken har varit många, men när hon 2011 i Dublin lägger ner en krans på graven med de irländare som stupat i kampen mot den brittiska kolonialmakten är det en historisk försoningsakt av episka mått.

2011. Drottning Elizabeth lägger en krans på graven med de irländare som stupat i kampen mot den brittiska kolonialmakten – en historisk försoningsakt av episka mått.

Längsta äktenskapet i brittisk historia

Den 9 april 2021 meddelar hovet att drottning Elizabeths make prins Philip, hertig Edinburgh, har dött 99 år gammal.

Prins Philip stod i sju decennier vid Elizabeths sida. Äktenskapet är det mest långlivade i det brittiska kungahusets historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Mer i ämnet