Storbritanniens drottning Elizabeth har ställt in prins Andrews 60-årsfest sedan förra helgens kontroversiella BBC-intervju om prinsens samröre med Jeffrey Epstein. Foto: Robert Perry/AP/TT

Drottning Elizabeth ställer in 60-årsfest för Prins Andrew

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska medier rapporterar att Storbritanniens drottning ställer in en planerad fest för att fira prins Andrews 60-årsdag i februari. Beskedet är nästa motgång för prinsen efter förra helgens omtalade BBC-intervju om samröret med sexbrottsdömda Jeffrey Epstein.

I en lång artikel i brittiska Sunday Times framgår det att prins Andrew tvingats avsäga sig alla offentliga uppdrag för det brittiska kungahuset och att drottning Elizabeth ställt in det planerade 60-årsfirandet i februari.

Tillställningen var tidigare planerad för att hylla prinsen och hans välgörenhetsarbete. Nu kommer drottningen istället att bjuda in den närmaste familjen till en middag.

Förlorat förtroendeuppdrag efter intervju

Det var i en intervju i BBC förra helgen som prins Andrew intervjuades om sitt samröre med Jeffrey Epstein, där prinsen förnekade uppgifter gällande sexuellt umgänge med en då 17-årig flicka. Brittisk press har dömt ut intervjun som en PR-katastrof av stora proportioner.

Enligt uppgifter från Sunday Times ska drottningen inte ha godkänt intervjun och det brittiska kungahuset anses ha skadats av affären.

I fredags avbröt den kungliga filharmoniska orkestern, The English National Ballet, London Metropolitan University och flera välgörenhetsorganisationer samarbeten med prins Andrew.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.