Drottning Elizabeth och prins Andrew. Foto: TT/Reuters

Hovexperten: ”En stor skandal som solkar ner kungahuset”

Uppdaterad
Publicerad

Nedsolkat men alltjämt starkt. Så beskriver hovexperten Johan T Lindwall det brittiska kungahuset efter att den senaste tidens kontroverser med prins Andrew.
– Den famösa tv-intervjun blev hans fall, säger han till SVT Nyheter.

Prins Andrew har lämnat alla sina officiella plikter efter sitt samröre med miljardären Jeffrey Epstein och anklagelserna om att han haft sex med en 17-årig flicka, som också ska ha varit ett av Epsteins offer. Men det kommer inte att påverka den brittiska monarkin nämnvärt, tror Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

– Den brittiska monarkin har alltid varit järnstark. Men det solkar ned hela kungahuset. Det är en stor skandal och personlig tragedi för prins Andrew och inte minst för drottning Elizabeth för Andrew har alltid varit hennes favoritson och ögonsten.

Brittiska kungahuset brukar hålla tyst

Till skillnad från det svenska kungahuset som arbetar med en alltmer utåtriktad mediestrategi är det brittiska hovet mycket mer slutet. Men den uppmärksammade – och vilt kritiserade – BBC-intervjun som prins Andrew ställde upp på, var ett avkall från den strategin. Prins Andrew gjorde intervjun trots att hans egen pr-rådgivare ska ha rått honom att låta bli och därefter sagt upp sig när det stod klart att prinsen inte tänkt ändra sig.

– Han kringgick reglerna. Hade han inte ställt upp på intervjun så skulle läget varit annorlunda. Han pressades hårt, kunde inte svara på frågorna och var dåligt förberedd. Det brittiska kungahuset har alltid hållit tyst och få gånger har man förklarat saker eller gått i polemik, säger Johan T Lindwall.

Släckte branden snabbt

När intervjun, där prins Andrew nekar till anklagelserna, briserade, gick krishanteringen från hovet snabbt. Och bra, menar Johan T Lindwall.

– Drottning Elizabeth tog bort alla officiella uppdrag och plikter och även hans årliga bidrag på över tre miljoner kronor. Man släckte snabbt en brand som hade kunnat bli en skogsbrand. Han kommer inte synas i några officiella sammanhang framåt kan jag lova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jeffrey Epstein-fallet

Mer i ämnet