Två tredjedelar av alla vuxna amerikaner säger att de stödjer Black lives matter-rörelsen, enligt en undersökning gjord av Pew research center. Foto: MICHAEL REYNOLDS, TT

Dubbelt så hög risk för svarta att dödas av polis i USA

Publicerad

Tre människor om dagen dödas i snitt av polis i USA. Det visar statistik från de senaste åren. För svarta är risken att dödas av ordningsmakten mer än dubbelt så hög, jämfört med vita. 

I augusti 2014 skjuts en svart 18-årig man vid namn Michael Brown ihjäl av polis efter ett bråk i St Louis arbetarklassförort Ferguson, i Missouri.  

Det fick tidningen Washington post att starta en databas över alla polisskjutningar i USA. Och siffrorna visar att 25 procent av dem som skjutits till döds av polis sedan 2015 har varit svarta. Detta trots att afroamerikaner bara utgör drygt 13 procent av befolkningen. Det är alltså en klar överrepresentation.

Svarta i USA löper därmed mer än dubbelt så hög risk att skjutas till döds av en polis i tjänst, jämfört med vita.

Om överrepresentationen beror på fördomar hos polisen är svårt att svara på. Forskning visar att brottsligheten är högre bland svarta – och att socioekonomiska faktorer påverkar. USA:s tillförordnade minister för inrikes säkerhet, Chad Wolf, förnekar att det förekommer systematisk rasism inom polisen.

Unga män överrepresenterade

Totalt dödar polisen i USA nära 1000 personer varje år, eller i snitt tre människor om dagen. Den siffran har varit konstant de senaste fem åren, enligt Washington Posts statistik. 

Siffrorna visar också att en övervägande majoritet av dem som skjuts och dödas av polis är män, 95 procent. Fler än hälften av offren är unga, mellan 20 och 40 år.

I Washington Posts databas ingår bara de skjutningar där en polis i tjänst skjuter och dödar en civil person. Personer som dör i polisens förvar, dödliga skjutningar av poliser som inte är i tjänst eller skjutningar som inte leder till döden finns inte med i databasen. Statistiken samlas in från polisen men också från nyhetsrapportering, sociala medier och polisrapporter, då polisens egen officiella statistik inte är komplett.

Så ser stödet ut för Black lives matter

Visa

Två tredjedelar av alla vuxna amerikaner säger att de stödjer Black lives matter-rörelsen, enligt en undersökning gjord av den amerikanska tankesmedjan Pew research center. 38 procent säger att de stödjer rörelsen helt. Stödet bland svarta amerikaner är starkast, men 60 procent av alla vita uttrycker någon typ av stöd.

Skillnaderna är stora bland politiska motståndarna. Hela 91 procent av demokraternas väljare säger att de stödjer Black lives matter-rörelsen. Det kan jämföras med 40 procent bland republikanska väljare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet